Vlada Divljan
1958. – 2015.

Ožujak – 2015.

Na adrese medija je stigla suhoparna vijest: “Nekadašnji frontmen VIS Idola i središnja ličnost Novog Vala osamdesetih, Vlada Divljan, preminuo je jutros u Beču nakon duge i teške bolesti“.

Iza te benigne vijesti stoji jedan cijeli život, život umjetnika i dakako čovjeka. Obično se kaže, “o mrtvima sve najbolje“, no u ovom slučaju, to je i jedino što se ima reći.

Vlada je kao teenager počeo kao i svi u to vrijeme, s uličnim bendovima koji su pokušali oponašati svoje idole. Kraj sedamdesetih dočekuje spreman kao skladatelj i kao svirač, te sa Srđanom Šaperom osniva VIS Idoli.

Pozornost privlače već prvom singlicom, pjesmom, “Retko te viđam s devojkama”. U izdanju Jugotona, izlazi im prvi album pod imenom grupe i time počinje streloviti uspon u okvirima bivše zajedničke države. Bili su pioniri i jedni od nositelja Novog Vala na ondašnjim prostorima.

I kad se malo tko nadao, iz poskočica i “neozbiljnog” pristupa muzici, rađa se veliko djelo, album “Odbrana i Posljednji Dani”, koji biva proglašen za najveći album tog vremena. Sam album je dan danas aktualan i osobno, jednostavno je pomalo neshvatljivo da je tako nešto moglo biti stvoreno u to doba. Ne rijetko se ovom albumu daje epitet “remek djela“.

Nakon raspada VIS Idoli, počinje solo karijeru i izdaje solo albume. Posljednjeg je izdao 2012. godine.

Po izbijanju rata, odlazi s obitelji u Austriju i trajno se nastanjuje u Beču. Muziku nije nikada napustio, iako se malo odmakao od svjetla reflektora.

No, to ga nije spriječilo da postane jedan od najutjecajnijih glazbenika našeg vremena.

R.I.P.!

Povezani članci