Voodoo Ramble – “Home Again”

Evala svima ispred radio prijemnika, počinje emisija Music LP-Underground.

U emisiji će biti riječi o posljednjem albumu naše grupe Voodoo Ramble – “Home Again”

Album „Can’t Write A Pop Song (when you’ve got the blues)” predstavlja važnu kariku, trenutno posljednju, ali i jednu od najjačih do sada.
Svojim postojanjem učvršćuje lanac i priprema teren za nasljednike. Nadam se da će evolucija izričaja nastaviti teći svojim tokom i obogatiti opus novim elementima, pa i utjecajima drugih žanrova. Dakako, uvijek imajući na umu ishodište svega, blues!

Ovo su bile završne rečenice  recenzije prethodnika „Can’t Write A Pop Song (when you’ve got the blues)” i dakako, ništa logičnije od nastavljanja ondje gdje ste stali…., i to se i dogodilo.

Novi album „Home Again“ nastavlja putanju ne samo prethodnika, već i cijelog opusa. Iako su svi albumi nastali i egzistiraju u nekim zadanim okvirima, ni jedan ne robuje formi u nekom čistom obliku. Najdalje je u tom smjeru otišao baš „Home Again“, što je i normalno, jer predstavlja evolucijski iskorak u izričaju. Da se razumijemo, ta evolucija je stilski skoro kozmetička, ali prisutna.

Sama struktura kompozicija je ostala ista, o izvedbi se i ne raspravlja. Ono što podrazumijeva evolucijski iskorak jest čvrstoća i monolitnost albuma kao cjeline, zahvaljujući kompozicijama tako ujednačene kvalitete i slušanosti, da odabrati i jednu i istaknuti je, bi bila nepravda spram svake na albumu.

Album krase izbrušene i dotjerane kompozicije, kao rezultat sazrijevanja autora, koji na ovom albumu vjerojatno dolazi do neke krajnje točke u ovom kreativnom segmentu.
Obogaćene smislenim stihovima, koji se doduše ne odmiču od klasične tematike žanra, kompozicije ostavljaju utisak niveliranosti. (ali ne i pravocrtnosti).

Kako se sve skupa ne odmiče iz miljea klasičnog blues rocka (urbanog bluesa!), nameće se misao o nekom minusu u konačnici. Naprotiv, ta je niveliranost i smislenost pridonijela monolitnosti albuma, s koje god ga strane gledali/slušali i pokušali valorizirati.
Uostalom, sam pojam valorizacije nosi u sebi previše subjektivnog, te time podliježe različitim interpretacijama.

U slučaju albuma „Home Again“ te su interpretacije unisone i oko toga nema sumnje, jer album je još jedan od odličnih u sada već bogatom opusu benda i samog Borisa kao lidera.

I još nešto što krasi album. Kao i na prethodnicima, aranžmani i prateći vokali su majstorski kreirani i izvedeni/ubačeni u tkivo kompozicije. Iskačući na trenutke van okvira blues rocka/urbanog bluesa i približavajući se soul senzibilitetu, zvučna slika poprima drugačije gabarite. Boje te slike jesu bile zastupljene i na prethodnicima, ali na ovom albumu su autori poentirali u nekim kompozicijama baš s njima.

I ovaj put se moram ponoviti.
Da je album kojim slučajem izdan tamo sedamdesetih u Americi, uz prikladnu promociju, danas bi bio klasik, a autor(i) bi živjeli na Beverly Hillsu u multimilijunskoj kući s nekoliko bazena i par teniskih terena.
Ovako, zna se …

Postoji još nešto što krasi ovaj albuma, kao i cijeli opus ovog benda. Već je postalo otrcano, ali tako je.
Produkcija!
Konj koji pobjeđuje se ne mijenja, pa tako Drago Smokrović-Smokva i na ovom albumu daje svoj pečat. U biti, sama činjenica da ga de facto i ne daje, već kanalizira i decentno balansira sve fragmente u produkcijskoj paleti, govori o pristupu, studioznosti, pa i napornom radu u studiju. Da parafraziram Jimi Hendrixa, „Kod ovakve vrsti muzike, dobar producent je nevidljivi igrač, a rezultat nikad ne bi bio takav da nije njega“

Što dalje, kako dalje?
Pitanje svih pitanja. Izričaj može ostati u zadanim okvirima i bend isporučiti još albuma koji će se rado slušati. Može iskoračiti vidljivi korak i pokušati rizičnu šetnju van svog „kvarta“… .
Vrijeme će pokazati!

Eto!

Dragi slušatelji, bila je to emisija posvećena albumu „Home Again“, naše grupe Voodoo Ramble.

Cijelu emisiju, kao i sam sinopsis možete naći na portalu Music LP-Underground.

Ugodan ostatak dana želi vam autor i urednik, Jerko Jakšić.

Ciao Bao!


Stranica koju ste otvorili je sinopsis MLP-U radio emisije.
Recenziju albuma možete naći ovdje!


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci