Steve Hillage – “Searching For The Spark” / box-set

Listopad – 2016.

U trendu izdavanja box-setova nema izuzetaka. Izdaju ih najveći mainstream rockeri, ali i oni koji su nešto udaljeniji od fokusa medija. Ali samo medijski, jer to ne znači i udaljeni od umjetničkih dometa. Katkad je situacija obrnuto proporcionalna, ali ne bih sada o tome.

Jedan od onih koji su cijelog (umjetničkog) života bili “ispod radara” širokih medija je i Steve Hillage. Doduše, Hillage je bio zvijezda specijaliziranih medija, ali računajući na tiražu i čitanost istih u odnosu na najveće, taj status nema neku globalnu težinu.

Ali kad o umjetničkom dometu govorimo, e tu se ne lome koplja. Steve Hillage jest veliki umjetnik prošlog i ovog stoljeća, koji je svojim radom i djelovanjem na različitim poljima otvarao nove horizonte i postavljao nove standarde.

I da ne duljim,  Steve Hillage je izdao veliki box-set koji je sastavljen od dvadeset i dva (22) CD-a. Takvu količinu prostora za muziku treba i napuniti. A Hillage ima toga na “lageru“, i više nego dovoljno.

Perjanica Canterbury scene se može pohvaliti sudjelovanjem u sastavima Uriel, Khan, Gong i System 7 i ništa manje značajnom solo karijerom. U stvari, s komercijalne strane, albumi koje je sam izdavao su redovno dolazili na top liste i time mu priskrbili status, ne samo u underground/Canterbury krugovima.

Pa i cjelokupan opus sa sastavima i solo karijera nisu dovoljni da napune toliko CD-ova. Stoga se u box setu nalaze snimke s nikada izdanog drugoga albuma grupe Khan (dio neizdanog  materijala je poslužio za njegov prvi solo album “Fish Rising”).

Nadalje tu su snimke s BBC-a u kojima ima glavne uloge (ne zaboravimo da je premjera legendarnih “Tubular Bells”, Mike Oldfielda bila sa njime na gitari, kako na snimci u studiju BBC-a, tako i na premjernom koncertu!)

I naposljetku, u box setu se nalazi, pored izdanih albuma snimljenih u živo i neizdani, njih četiri ukupno.

Postaje već dosadno pisati ovu nabrajalicu, ali radi podataka i faktografije moram.

Dakle, u box-setu se nalazi i velika knjiga, na 188 stranica, u kojoj je doneseno sve što je Hillage izjavio ili objavio kroz medije. A paleta njegovog izlaganja je veoma široka, te je stoga i ovaj dio box-seta interesantan.

U biti, ovaj box-set ima svoju težinu, ne toliko u količini materijala koja je neupitna, već u povijesnom kronološkom slijedu kojem se kretala muzička umjetnost prošlog i ovog stoljeća. Set počinje s Canterbury scenom, u okviru koje je Hillage djelovao u Gongu, Uriaelu i Khanu, nastavlja se s nešto više rock orijentiranim solo albumima, da bi svoje finale doživio sa System 7, u kojem dominiraju eksperimentalne forme i “plesna ” muzika.

Uz System 7 se veže i jedan kuriozitet. Naime na koncertima, a je doneseno i u setu, su redovno izvodili obrade kompozicija grupe Pink Floyd, “Set The Controls For The Heart Of The Sun” i Hendrixov “Spanish Castle Magic”.

Ima toga još, ali nešto valjda treba ostaviti kao ugodno iznenađenje onima koji nabave ovaj dragocjeni box-set.


Steve Hillage – “Searching for the Spark” / trailer

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci