The Mar-Keys – “Last Night”

Lipanj – 1961.

The Mar-Keys izdaju samostalnu singlicu “Last Night”.

Bio je to instrumental koji ih je doveo na top liste i ujedno neku ruku determinirao zvuk matične diskografske kuće Stax.

Počeli su kao The Royal Spades, no nakon niza bezuspješnih kucanja na mnoga vrata, na nagovor majke jednog od članova, mijenjaju ime u The Mar-Keys.

Postaju kućni sastav novoosnovane diskografske kuće Stax, te s njima imaju mnogobrojna izdanja, ali svi krediti su dakako išli drugima.

Osamostalivši se, izdaju singlicu „Last Night“ i s njome, kako sam rekao, pohode top liste. Bilo je to vrijeme prije „velikog praska“, doba kad nije postojao marketing, a reklamiranje se svodilo na lokane panoe ili bolje rečeno, obavijesti.


The Mar-Keys – “Last Night”

Top liste su obilovale svim i svačim. Na njima je vladala kakofonija uticaja, u kojima se teško nadziralo ono što će tek doći. I da ne spominjem da su sve pjesme na top listama bile iznenađenje, jer u biti, nitko nije znao što u stvari treba novi naraštaj. Trebao je na scenu doći Elvis i the Beatlesi da bi se ti zahtjevi počeli kanalizirati i time dovesti do velikog booma šezdesetih.

No vratimo se  The Mar-Keys i singlici “Last Night”.
Naslovna pjesma singlice doživljava nebrojeno obrada, a biva i upotrjebljena u mnogobrojnim špicama u TV emisijama diljem svijeta. Daleko bi nas odnijelo taksativno nabrajanje, no to i nije potrebno.

Ono što je bitno, jest da je singlica „Last Night“ jedna od stotine primjera iz kojeg je vidljivo to lutanje za nečim novim, nečim što će zapaliti već tinjajuću masu.

A svi znamo što se poslije događalo!


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci