Yes – „Going for the One“

Srpanj – 1977.

Grupa Yes izdaje osmi studijski album „Going for the One“.

Album predstavlja donekle prijelomni trenutak u životu ove grupe, samom činjenicom da se u grupu vratio Rick Wakeman, koji je zamijenio Patric Moraza, koji je zbog legalno/administrativnih zavrzlama morao napustiti grupu.

Samim povratkom Wakemana, grupa se u neku ruku vraća na polazišnu točku s koje su krenuli prema „Tales from Topographic Oceans“, s malom, ali bitnom razlikom, komzozicije su im bile kraće i time su dobile na intenzitetu.

Auditorij je to primijetio i nagradio.

Album postiže izuzetan komercijalni uspjeh, prodaje se u milijun primjeraka. Ova brojka je za progresivnu muziku tiraža o kojoj se samo može sanjati.


Yes – “Going For The One”

Dakako, ni top liste nisu ostale imune. U Americi dolazi do #8 mjesta Billboarda, dok u Engleskoj zauzima sam vrh nacionalne top liste i tu stoji dva tjedna.

Gledajući s povijesne distance, album „Going for the One“ je u stvari „swan song“ ove velike progresivne grupe. Na sljedećem albumu „Tormato“ grupa upada u manirizam i dakako, dobiva negativne kritike. Ni publika nije bila naklonjena.

Kao posljedica stanja u grupi, Yes napuštaju Jon Anderson i Rick Wakeman i time de facto završava najplodnije razdoblje života grupe Yes.

Grupa je aktivna do današnjih dana, izdaje albume i radi turneje, no značenje i mjesto koje su imali u sedamdesetima nikada više nisu vratili.


Yes – “Going For The One” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh