Yes – “Close to the Edge”

Rujan – 1972.

Četvrti album „Fragile“ je s multiplatinastom tiražom lansirao grupu Yes u nebesa. Jednom tamo, trebalo je i ostati na tim visinama. Stoga nije ni bila čudna atmosfera iščekivanja nasljednika.

„Close to the Edge“ izlazi i ispunjava sva očekivanja. Uspon na top listama je bio očekivan i munjevit. U kratko vrijeme zauzima vrhove svih eminentnih lista na svijetu. Dakako, kao i prethodnik, kiti se platinastom tiražom na najvećim tržištima.

Pored punjenja bankovnih računa, grupi donosi još jedan veliki poen. Kako je grupa krenula na turneju nakon izlaska albuma, dvorane su se redom mijenjale „u hodu“, u posljednjim danima prije održavanja koncerata, jer je potražnja za kartama daleko premašivala kapacitete. One srednje dvorane su mijenjane za veće, one veće za najveće, a najveće, za stadione. Komotno možemo reći da je izlaskom albuma „Close to the Edge“ počela zlatna era stadionske Yes dominacije. Poglavito u Americi, gdje su već nakon prethodnika „Fragile“ postali kult.

Albumom dominira naslovna kompozicija u trajanju od 18 minuta. Svoj izvor nalazi u noveli Herman Hessea, „Siddhartha“. „b“ stranu albuma zauzimaju dvije kompozicije („Siberian Khatru“ i “And You and I”) i obje postaju koncertni standard grupe.


Yes – “Siberian Khatru”

Ovo je posljednji album grupe na kojem bubnjeve svira Bill Bruford. On će napustiti grupu neposredno nakon izlaska albuma. Iako je ponudio da odradi turneju, Howe ga odbija i poziva Alan Whitea da ga zamjeni. (Kasnije je Howe izjavio da je zažalio za tu odluku, ali, povratka nije bilo). Bill se inače odazvao pozivu Roberta Frippa da se pridruži najnovijoj inkarnaciji King Crimsona.

Kako se uvidjelo da je kreacija Roger Deana, koji je kreirao omota prethodnika, dobitna kombinacija, jer njegov pristup slikarstvu idealno oslikavao muzički izričaj grupe, kreator omota je ponovo Roger Dean.

Vjerujem da je deplasirano ponavljati da je album pored top lista, došao na sve moguće liste, od onih „albumi koje morate čuti prije nego umrete“, do Rolling Stoneove liste „500 najvećih svih vremena“

I za kraj, naviklom uhu i ljubitelju muzike, i danas, pola stoljeća od izlaska, album zvuči svježe i inspirativno, što mu uz vrhunski produkciju koju nije prekrio veo arhaičnosti, daje auru bezvremenskog.

Najveći kompliment kojeg može dobiti jedan album!


Yes – “Close to the Edge” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh