William Shatner – “Ponder The Mystery Revisited”

Narrations With Chorus And Instrumental Background

Space

The final frontier

These are …

Ne, ovaj put nije riječ o omiljenoj TV seriji.

Glumac, producent i pisac William Shatner, možda najpoznatiji po ulozi kultnog kapetana zvjezdane flote James T. Kirk-a, još uvijek hrabro ide tamo gdje nitko prije nije bio. Čini se da je njegova sljedeća, možda i konačna granica, područje progresivnog rocka.

U svom umjetničkom pothvatu iz 2013. godine, prihvatio je “svijet prog rocka” u značajnom konceptualnom albumu, njegovom najosobnijem, ‘Ponder The Mystery’, koji se fokusirao na tako bogate i bezvremenske teme o prirodi vremena koje prolazi, agoniji i skrivenoj radosti starenja, dubinama depresije i veličanstvenim visinama pronađenim u ljepoti i čudu života. Glazbeno, album je jednako pustolovan s dubinom kompozicije i muziciranja koja odgovara težini lirskih tema.


William Shatner – “Ponder The Mystery”

Izuzetno talentiran i vrlo cijenjen producent prog rocka, Billy Sherwood, možda najpoznatiji kao član inkarnacije Yes kolektiva iz 90-ih, oslikao je zvučni krajolik oko njegovih riječi koji pojačava i objedinjuje temeljnu priču, dok većinu glazbe izvodi njegov sastav Circa, pri čemu svaka pjesma ima gostujuće izvođače, zvjezdanu hrpu imena: Rick Wakeman, George Duke, Robbie Krieger, Edgar Winter, Al Di Meola, Edgar Froese, Steve Vai, Zoot Horn Rollo, Vince Gill, Mick Jones, Dave Koz, Nik Turner, Simon House i Joel Vandroogenbroeck – okupljena krema rock aristokracije koja pruža bizaran hibrid stilova oplemenjujući pjesme simpatičnim, ponekad ključnim doprinosima. Njihova prisutnost svakako daje određeni promotivni kredibilitet projektu, ali u stvarnosti mu to nije potrebno – ovo je samo po sebi već zapanjujuća stvar.

Sada, desetljeće kasnije, revidira se to remek-djelo. Odvažni novi miks izvanrednog producenta Jürgen Englera stavlja Williamovu spretnu i poetsku igru ​​riječi u prvi plan. Poslušajte naslovnu pjesmu “Ponder The Mystery (Revisited Version)” koja sadrži nastup rock legende Steve Vai-a te služi za primjer kako nova verzija obnavlja i oživljava original.


William Shatner – “Ponder The Mystery (Revisited Version)”

Od samog početka možete reći da je ovo obećavajući projekt prikladnog naslova s najsuvremenijim produkcijskim vrijednostima i simfonijskim dodirima koji se kovitlaju i uglađuju svaki zvuk i notu s pažljivom preciznošću. Glazba zvuči poput prekrasnog progresivnog rock svijeta sofisticiranosti, svijeta koji ima isti koncept istraživanja dijelova glazbe, svijeta koji nije u potpunosti otkriven.

Toliko je priča unutar ovog projekta, toliko scena, zvukova i poetike. Ponekad se stvari čine klasičnim i poznatim, ponekad se čine potpuno nevidljivim i nemogućim za prešutjeti.

Kao umjetnik blagoslovljen prokletstvom neprestanog rada, naizgled s jednakim dijelovima uvjerenja i proizvoljne razigranosti, William ovim albumom gradi mrežu izrazito upečatljivog audio eskapizma. Njegova je namjera bila nastaviti svoju cjeloživotnu misiju za pronalaženjem odgovora na životne misterije kako diljem zvjezdanih staza tako i u veličanstvenoj svakodnevnici životnog iskustva.

Čovjek i misterij, glazba koja se provlači kroz njegove rečenice nade, očaja i pažljivog promišljanja, ponekad gotovo poput opojnog toka svijesti, sve je to uhvaćeno u okviru albuma i odjekuje zvukom udvostručenog glasa.


William Shatner – “Where It’s Gone (Revisited Version)”

I unatoč eventualnim nedostacima, ‘Ponder The Mystery (Revisited)’ delikatno je sastavljeno djelo s opsesivnom predanošću, koje dokumentira fragment strasti, testament jednog razdoblja na zalasku, lament jednog čovjeka čija je želja bila ostaviti nasljeđe, dati svijetu posljednji znak života prije nego što kao ikona postane legenda, a legenda samo blijedo sjećanje.

Danas se, možda, drama njegovog intenziteta čini zastarjelom, zastarjelom u svojoj strasti i nevinosti, kao što je riječ, poput njega, zastarjela u naše vrijeme.

Sve u svemu, ovo je iskustvo koje se ne propušta, putovanje koje, kao i sama ljudska egzistencija, otkriva više pitanja nego odgovora, izražavajući misterij koji se nikada ne može razriješiti, ali ostaje još privlačniji upravo zbog toga!


*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh