The Velvet Underground – “The Velvet Underground And Nico”

Ožujak – 1967.

Kad su prije pola stoljeća John Cale, Sterling Morrison, (Nico), Lou Reed i Maureen Tucker susreli Andy Warhola, nisu ni slutili da su dobili ulaznicu za besmrtne.

Nakon upoznavanja, Andy im se ponudio da im bude manager i istovremeno da budu dio njegovog projekta “Tvornica”. Bio je to prvi multimedijalni projekt, kojeg je Andy zamislio kao komplot svih vrsta umjetnosti, da bi kao rezultat dobivao hibride koji svoj život mogu zahvaliti dvostrukom životu izvora. Bila je to bizarna filozofija, ali s konkretnim rezultatima.

Jedan od njih je bilo i snimanje Velvet Undergrounda u nekoliko studija da bi se kompletirao prvi album, kojem su dali naziv “The Velvet Underground And Nico”.
I jedna mala napomena. Andy je doveo Nico u grupu i pored protivljenja članova benda, no to je već neka druga priča.


Velvet Underground – “Sunday Morning”

Uglavnom, muzika za album je snimljena i trebalo je osmislit omot. I tu je uskočio Andy, te je kreirao možda najpoznatiji omot nekog albuma u muzici uopće.

Album po izlasku nije požnjeo neki uspjeh. Doduše, slavili su ga u uskom underground krugu, kojem su gravitirali umjetnici locirani u New Yorku. Poglavito jer je album u biti bio mračan i ciničan, a ne zaboravimo, bilo je to vrijeme “djece cvijeća” i “flower power” pokreta („Summer Of Love“), kad je osnovni moto bila ljubav i veselje.

Sukob dvaju životnih koncepcija, zapadne, L.A., San Francisca, Kalifornije… i istočne, New Yorka, urodio je ignoriranjem albuma na tržištu.


Velvet Underground -“I’m Waiting For The Man”

Ma koliko slabo prošao u startu, to mu nije odmoglo da uskoro bude prepoznat kao album koji nosi nešto novo i možda nešto što će tek doći. Uskoro je bilo jasno da je album “The Velvet Underground And Nico” udario temelje za razvoj moderne muzike kakvu danas poznajemo.

U tom kontekstu i ne čudi da je diskografska kuća pripremila slavljeničko izdanje albuma, u povodu pola stoljeća od njegovog izlaska. Lansirana su sva moguća izdanja, digitalna i analogna, bookleti, box setovi itd itd…..

Ono što je interesantno da je jedan od osnivača John Cale, u povodu polustoljetne obljetnice održao niz koncerata u New Yorku, na kojima je izveo kompletan materijal koji se našao na prvom albumu matične grupe.

Za album koji je u finalu koštao oko $1500, kojeg su odbile izdati sve velike diskografske kuće i koji je po izlasku prodan u par stotina primjeraka, sve skupa nije loše!


The Velvet Underground – “The Velvet Underground And Nico”/ full album

 Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh