Van der Graaf Generator – “World Record”

Listopad – 1976.

Van der Graaf Generator objavljuje sedmi album „World Record“.

Bio je to posljednji album kojeg je snimila originalna postava benda. Nevjerojatno zvuči činjenica da se bend nakon ovog albuma raspao zbog financijskih razloga, jer je egzistencija manje više svih članova benda bila ugrožena permanentnim ignoriranjem otočke, pa i svjetske javnosti. Iako veliki u undergroundu, komercijalno su veoma loše stali. Za ludu su ih krasili epitetom „Masters of the art“.

Veliki pridjev pogotovo u ozračju činjenice da je „World Record“ posljednje izdanje labave trilogije. Prethodili su mu briljantni „Godbluff“ i „Still Life“. Da fascinacija s kreativnim genijem grupe bude veća, sama trilogija je izdana unutar godine i pol dana. Drugim riječima, svakih šest mjeseci novo remek djelo.
No, to je povijest koja se nažalost više neće ispisivati.


Van Der Graaf Generator Wondering

„World Record“ donosi grupu u kreativnom naponu snage i to na njenom vrhu.  Dakako, kao i svaki album tako i ovaj imaj svoj vrh, a on se u neku ruku materijalizirao u obliku kompozicije ”Muerglys III”, koja svoj pandan ima u monstruoznoj „A Plague of Lighthouse Keepers”, s albuma ”Pawn Hearts”.
No, ovo je samo dio priče, jer ostatak je isto tako izazovan i fascinantan.


Van Der Graaf Generator – “Masks”

Nakon ovog albuma VDGG odlazi sa scene i vraća se u izmijenjenom sastavu i dakako logično s time i s drugim pristupom. Ništa manje izazovnom ili boljem/lošijem od prihodnog, jednostavno drugačijim i pri tom će nastaviti izdavati briljantne albume.

Originalna ekipa, bar u okrnjenom sastavu, će se okupiti tek 2005. godine kad izdaju nevjerojatno svjež album „Present“ s kojim počinje završni dio priče zvane Van der Graaf Generator.


Van der Graaf Generator – “World Record” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh