Van Der Graaf Generator – “Merlin Atmos”

Veljača – 2015.

album-art

00:00

Za grupu koja je u izdala tri studijska albuma, od svojeg reformiranja, daleke 2005. godine, a nakon kvarat stoljeća hibernacije, izdavanje živih albuma ima, a i nema smisla. (govorim o umjetničkom, a ne komercijalnom efektu). Ima ukoliko su popraćeni studijskim, a nema, jer u biti ništa novoga ne donose.

A Van Der Graaf Generator jednostavno mora isporučiti nešto novo sa svakim albumom, jer je to zapisano u genetskom kodu benda, to je njegov „raison d’être“. Tako dolazimo do ovog, posljednjeg živog albuma “Merlin Atmos”, ispred kojeg ne stoji nikakvo studijsko ostvarenje.

I postavlja se pitanje svrhe postojanja.
No, samo letimičan pogled na teme i njihovo trajanje, u trenutku otklanja svaku sumnju u opravdanost života ovog ostvarenja. Naime, odgovor na sva pitanja leži u dvije teme, od kojih svaka traje više od 20 minuta.


Van Der Graaf Generator – “A Plague of Lighthouse Keepers” / (Live)

Prva je “Flight”, koja inače zauzima cijelu drugu stranu Hamillovog solo albuma iz 1980. godine, “A Black Box”. Iako je tema isto tako bila izvođena od strane Evansa, ovo je prvi put da VDGG izvodi ovu temu. Donesena je na poseban VDGG način, ističući ipak razliku između solo ostvarenja i grupnog rada.

I nakon nje dolazi “A Plague of Lighthouse-keepers”, vjerojatno najfiniji komad muzike iz razdoblja kad je bend bio na svom kreativnom vrhuncu, ili bolje rečeno, na početku pohoda s tako visokim kriterijima, da je svaka tema komotno mogla biti označena kao peak stvaralaštva. Kompleksna, multi segmentna suita, puna eksperimenta, koji i nakon 40 godina ne gubi na svojoj ozbiljnosti u pristupu i intrigantnosti, jednostavno sama za sebe opravdava postojanje albuma na kojem se nalazi.


Van Der Graaf Generator – “Childlike Faith in Childhood’s End” / live (Bonus Atmos)

Istaknimo i to, da za divno čudo, Hammillov glas godina nije skoro pa ništa izgubio od svoje boje, i upečatljivosti.

Dakle, “Merlin Atmos” razlog svog postojanja prvenstveno može zahvaliti temama “Flight” i “A Plague of Lighthouse-keepers”, koje su ujedno i klimaks samog albuma. Daleko od toga da su ostale teme samo privjesci, no, u kontekstu nositelja albuma, ipak nemaju što tražiti.

Izdanje je na tržištu kao zaseban album, ali isto tako, u de luxe izdanju s uključenim bonus diskom. Znajući VDGG, bonus disk sadrži isto tako intrigantan materijal, kao i glavni, te stoga, s osobne strane, rađe promatram ovo sve skupa kao integralno duplo CD izdanje. Jer kako drugačije protumačiti remasterirana izdanja koja sadrži bonus CD i to s temama s prvih albuma. (s albuma “Pawn Hearts”, naći ćemo “Man-Erg”, s albuma “Godbluff”, temu “Scorched Earth, s “A Grounding in Numbers”, “Your Time Starts Now”.. i da ne nabrajam više.)

Očito je da album “Merlin Atmos” donosi VDGG ne samo kao grupu koja još uvijek “usisava” snagu izraza, već i prikazuje grupu u do sada neviđenom formatu, punom posebnog samopouzdanja, svojstvenog mladim grupama, a ne etabliranim veteranima koji su na sceni 50 godina.

S ovim ostvarenjima VDGG pokazuje i dokazuje da njihove najbolje godine su sve, samo ne daleko iza njih!

Zadivljujuće!


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

na vrh