Traffic – “The Low Spark of High Heeled Boys”

Studeni – 1971.

Čudna je putanja života grupe Traffic. Vjerojatno unikatna, jer bend se za svog života raspadao, sastajao, raspadao, solo projekti su se izdavali s izdanjima grupe, solo projekti kao izdanja grupe, itd, itd.

I ne samo to, iako se cijeli opus može generalno podijeliti u psych dio i onaj progresivni, ne postoje granice utjecaja jer je u cjelokupnom opusu bend bio naslonjen na originalni blend folka, bluesa rocka i jazza (i ne rijetko klasične muzike). Samo je o omjerima koji su dodavani u „posluženo jelo“ bilo determinirano na koju će stranu album krenuti.

Stoga pojava albuma “The Low Spark of High Heeled Boys”, nakon (remek djela) „John Barleycorn Must Die“, i nije bila neko veliko iznenađenje. Možda je iznenađenje bilo u tome što je grupa pronašla, tko zna gdje, snage za kreaciju po mnogima, svog najboljeg albuma.

I ne samo to, album je ujedinio sve osnivače (osim Dave Masona) i upregnuo ih u ista kola, što dakako daje najbolje rezultate. Album “The Low Spark of High Heeled Boys” je najbolja potvrda za to, ali ni nasljednik, „Shoot Out at the Fantasy Factory“ ne odstupa od zacrtane putanje prethodnika.


Traffic – “The Low Spark of High Heeled Boys”

Jest da su to bila vremena o kojima se danas priča sa sjetom, jest da su umjetnici tražili i mnogi pronalazili svoje mjesto pod suncem, mnogi su se nastanili na Olimpu, ali svejedno, gledano iz današnje perspektive, ako je ikada današnji rock bio udaljen od onog „kakav je nekada bio“ onda je album “The Low Spark of High Heeled Boys” najdalja točka do koje može doprijeti svijest suvremenika. Ili pak, točka obavijena vječnom tamom za današnjeg prosječnog konzumenta muzike. Skoro pa ekvivalent „crne rupe “ u povijesti muzike.

Album nosi naslovna kompozicija koja u svojoj esenci potvrđuje sve gore izneseno. Ali i ono oko čega se složila cjelokupna svjetska kritika tog doba, pa i danas, na albumu nema kompozicije koja je tu da napuni prostor albuma, svaka je za sebe mali svijet i egzistira u nekom svom okruženju, a sve zajedno sublimiraju album kao takav.

I da, album kao takav u prvoj godini u Americi postiže zlatnu tiražu i penje se do #7. mjesta Billboarda, da bi 1996. godine dobio platinasto priznanje (1,000,000 prodanih kopija) . Ili prevedeno, iako je izdan 1971. godine, i skoro trideset godina od datuma izdanja album se i dalje prodaje, a sudeći po statusu, ne bas u zanemarivim količinama.

Ako to ne potvrđuje njegovu kvalitetu, onda…. !


Traffic – “The Low Spark of High Heeled Boys” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh