Traffic – “John Barleycorn Must Die”

Srpanj – 1970.

album-art

00:00

Engleska grupa Traffic izdaje četvrti album “John Barleycorn Must Die”

Povijest ovog albuma je u najmanju ruku, interesantna. Prve ideje o novom album se rađaju u glavi Steve Winwooda, po raspadu kratkoživuće super grupe Blind Faith.

Ulazi u studio sam sa svojim producentom Guy Stevensom i snima dvije kompozicije, “Stranger to Himself” i “Every Mother’s Son”. Nezadovoljan kako zvuče njegove pjesme, poziva stare suradnike iz bivše matične grupe Traffic, Jim Capaldija i Chris Wooda, te ih ponovo snimaju. Kemija koja je vladala u grupi Traffic se ponovila, snimke zvuče točno onako kako je Winwood zamislio, te trio nastavlja s radom.

Tijekom nastavka snimanja albuma, rađa se i realizira ideja o ujedinjenju grupe Traffic, te album biva izdan kao četvrti album grupe. Dave Mason je ovaj put ostao po strani.

S albuma se lansira singlica “Empty Pages”, koja provodi osam tjedana na Billboardovoj listi Hot 100, dospjevši do #74. mjesta. Interesantno je da je sam album došao do #5 mjesta Billboarda, postajući najuspješniji album grupe Traffic u Americi. (dobiva certifikat za zlatnu tiražu!). U Engleskoj, album se penje na #11. mjesto nacionalne top liste.


Traffic – “John Barleycorn Must Die”

Album donosi grupu Traffic u jedinstvenom folk izdanju, pomiješan s jazzom i elementima rocka. Sama naslovna kompozicija, “John Barleycorn Must Die” je u stvari obada narodne pjesme, no, i pred ovog statusa donosi priznanja grupi i samom Winwoodu na lucidnosti i priznanju talenta kojeg je pokazao još od mladih dana sa Spencer Davis Grupom.

No, nije sve bilo bajno. Kao i uvijek, mimo reakcije publike, bilo je kritičara koji su voljeli mrziti ovaj album, koji se tijekom vremena profilirao kao mini remek djelo epohe i žanra.

Najjači je sipanju otrova je bio Robert Christgau, uvaženi kritičar kojeg i danas mnogi rado citiraju, koji je za ovaj album napisao da je očajan jer na njemu ne sudjeluje Dave Mason, jedini koji je imao nešto talenta u grupi. Trebalo je imati muda i arogancije bez pokrića za ovako nešto napisati.

Povijest ga je debelo demantirala!


Traffic – “John Barleycorn Must Die” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

na vrh