The Jimi Hendrix Experience – “Hey Joe”
16. Prosinca – 1966.

Povijest velikog hita Jimi Hendrixa ne počinje njegovim ustoličenjem na tron. Ona seže daleko prije, u vrijeme kad je Jimi imao svoj bend Jimmy James and the Blue Flames. „Hey Joe“ je bila pjesma koju su svakodnevno izvodili.

Povijest dalje kaže, da je , Chas Chandler, (ex. Animals basista), u potrazi za bendovima koje bi preuzeo kao producent i kao manager, nabasao na Jimijevu grupu i prvo što je čuo, bila je „Hey Joe“. Bilo je to dovoljno da privoli Hendrixa da napusti Ameriku i krene u Englesku s njime kao managerom.

Povijest nastavlja, kad je Jimi došao u London, nakon par koncerata zaokuplja pažnju cijele muzičke komune tog vremena, te se nedugo nakon njegovog prvog koncerta s novooformljenom grupom Jimi Hendrix Experience, pojavilo pitanje prestiža samo prisustvovanje njegovom koncertu. Stoga, ne treba posebno naglašavati da su se u nekoliko dana, na njegovim koncertima izredali svi koji nešto u muzici znače, ali doslovno svi.

I ako slijedimo povijest, ona nastavlja s pričom. Jimi Hendrix Experience ulazi u studio i snima „Hey Joe“, koji po izlasku dolazi na top liste, ali samo u UK. U Americi je nije omirisao, što je i razumljivo, jer status je Jimi izgradio u tako kratkom vremenu samo na Otoku. No, to ne sprečava Rolling Stone magazin da pjesmu u izvedbi Jimi Hendrixa postavi na #201. mjesto svoje liste The 500 Greatest Songs of All Time.

Povezani članci