Soft Machine – “Hidden Details”
07. Rujna – 2018.

Onaj tko je ikada čuo za Canterbury scenu, morao je “nagaziti” na ime, Soft Machine.

I ne samo to, da bi krenuo dalje od samog shvaćanja pojma prema spoznaji muzike ovog pravca, morao je apsorbirati bar dio, ako ne i cijeli opus ovog čudnovatog benda.

Pišem čudnovatog jer je vjerojatno jedini bend na svijetu u kojem personalne promjene nisu donijele pad kvalitete već naprotiv, ne samo da su održavale kvalitetu već su bend usmjeravale na druga polja istraživanja i eksploatacije, katkad kontradiktornih izričaja.

Pisati o Soft Machine i pokušati ih determinirati u par rečenica je jednostavno nemoguće, jer nakon što su udarili temelje Canterbury izričaju i to sa svojom verzijom psihodelije, “zakreću oštro ulijevo” i usvajaju jazz kao dominantnu formu, dakako provučeno kroz rock senzibilitet i prilagođen izričaju benda u tom trenutku.

Personalne promjene su bend toliko diversificirale u širinu i istovremeno je kvalitativno “digle” da je Soft Machine i danas, pola stoljeća od nastanka, pod sasvim drugom inkarnacijom jednako interesantan kao i u prošlom stoljeću.

Iako dugo u hibernaciji, tog Rujna 2018. godine stiže vijest da se sprema novo izdanje. Kako bi odmah raspršili sumnje, ovo je prvi album nakon punih 37 godina koji će nositi ime benda, prvi nakon iznimno cijenjenog “In the Land of Cockayne”.


Soft Machine ‎– “One Glove” 

Nakon raspada u sedamdesetima, u novom stoljeću preostali članovi benda osnivaju Soft Machine Legacy koja, pomalo bizarno, nastavlja ondje gdje je bend stao, a, razvija i dalje embrionalni izričaj i dakako, leti nebu pod Canterbury oblake.
Ali ipak, iako su srodni, skoro kao blizanci, ipak ne miješati Soft Machine i Soft Machine Legacy.

Period od 37 godina jest veliki period, a s obzirom na to da su članovi benda, John Etheridge (gitara), Roy Babbington (bas), John Marshall (bubnjevi) i Theo Travis (saksofoni, flauta, electric piano), bili cijelo vrijeme aktivni, nije bilo sumnje u sadržaj albuma. Jedino je nepoznanica bila u kojem će smjeru krenuti ova inkarnacija benda.

Sve su kompozicije nastale iz jamova i veoma su kratke. Na albumu se nalazi 13 kompozicija, od koji su većina instrumentali .

Nakon izlaska albuma Soft Machine je krenuo na turneju koja je obuhvatila Japan, Kanadu, USA, UK i Europu, drugim riječima, bila je skoro svjetska turneja.

Razlog ovakvoj brojnosti kontinenata je neobično veliko zanimanje novih generacija za Canterbury scenu i njene protagoniste. A Soft Machine jesu njezin najveći igrač, te stoga i nije čudna činjenica da su se početkom 2018. godine vratili iz USA gdje su održali nekoliko koncerata, prvih od daleke 1974. godine.


Soft Machine ‎– “Hidden Details” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh