Maurice Ravel
1875. – 1937.
28. Prosinca – 1937.

Ime Maurice Ravel se neizbježno vezuje za „Bolero“, kojeg je napisao i s njime ušao u povijest.

No, Maurice je bio daleko više od kreatora tog velikog djela, bio je u neku ruku prethodnica ili bolje rečeno, nagovještaj novog doba na polju promocije muzičkih djela i u neku ruku zauvijek promijenio (ili pomogao promijeniti) percepciju moderne muzike.
O čemu se radilo?

Maurice je bio jedan od prvih kompozitora koji je shvatio da se popularizacija muzike može eksponencijalno „boostirati“ ako je ta ista otisnuta na nosaču zvuka. Doduše u dvadesetima prošlog stoljeća tehnologija izrade, distribucije i reprodukcije vinila je bila u povojima, no, i pored toga, Maurice je inzistirao da se njegova djela otisnu na vinile i tako distribuiraju. Dakako, nije zapostavio izvođenje u živo, ali to je bio i ostala konstanta.

Ono po čemu će još Maurice ostati poznat u muzičkim krugovima jest njegova sklonost k orkestraciji klavirskih djela, od kojih je dakako najpoznatija orkestracija „Pictures at exhibition“, (Modest Mussorgsky). Orkestracija je do te mjere bila uspješna, Maurice je uspio uhvatiti esencu klavirskog originala, da danas ta obrada stoji ravnopravno uz bok originalu, i gotovo u pravili na vinilnim izdanjima uz original zauzima ravnopravnu poziciju. (svoju stranu vinila).

I naposljetku, „Bolero“, bezvremensko djelo, oko čijeg se nastanka ispleo mit (dokazano ipak izmišljen!), nastalo kao eksperiment, djelo koje će obilježiti autora. Od same premjere, pa do današnjih dana „Bolero“ izaziva divljenje te stoga nije ni čudno da je sedamdesetih, u povodu uvrštavanja u soundtrack filma “10“, po tko zna koji put dospio na top listu najprodavanijih djela.

Sve u svemu, Maurice Ravel, iako danas poznat samo po jednom djelu, u svoju biografiju ima upisane mnogobrojne zasluge te ga kao takvog treba i vrednovati. I dakako smjestiti u razred s najznačajnijim osobama prošlog stoljeća, bilo da ga se smjesti u ladicu s medijskim vizionarima, bilo da je u ladici kompozitorima ili pak aranžera, čije su aranžirane verzije ravne originalima, a katkad čak i veće od njih.

na vrh