Caravan – “Cool Water”
17. Listopada – 1994.

Canterbury legenda, bend Caravan izdaje album „Cool Water“.

Bilo je to vrijeme „struganja po dnu progresivne kace“, a ovaj album je najbolji primjer za to.

Sam album je u biti kompilacija starih snimaka koje se nisu našle na prethodnicima, i po prvi put na svjetlo dana izlazi materijal koji je trebao biti drugi album grupe za diskografsku kuću Artista. (nije bila tajna da je album spremljen na police i to uz punu suglasnost članova grupe). Razlog neizdavanja je danas i te kako očit, te „Cool Water“ u tom kontekstu može biti interesantan samo zatrtim pobornicima Canterburyja i odanim fanovima grupe.

Ali to nije sve, pogotovo iz današnje perspektive. Iako svjetlosnim godinama udaljen od progresivnog izričaja Canterburyja, pa i ostatka opusa grupe, album u današnje vrijeme ne zvuči uopće loše.

„Ondašnji škart, današnja vrijednost“, tako bi nekako zvučao status albuma danas. Teško za dokučiti, ali činjenica jest da je pobornicima muzike mlađe dobi, koji su uskočili u odlazeći progresivni vlak sredinom osamdesetih ovaj album zvuči dobro. Prepun melodija i lirične atmosfere privukao je pozornost novopridošlica, ali i navukao prezir starih znalaca.

Povezani članci