Ahmet Ertegun
1923. – 2006.
14. Prosinca – 2006.

Ahmet Munir Ertegun je rođen u Istanbulu u glazbenoj obitelji, te nije stoga ni čudno kad su roditelji potražili sreću u američkom snu, da je mladi Ertegun krenuo (zajedno s bratom) u glazbene vode. Doduše bili su to koraci koji ničim nisu nagovještavali veličinu koju je kreirao svojim radom, no, prvi koraci su mu ulili ljubav prema jazzu, tada dominirajućoj formi, ali i prema ostalim, manje više prezrenim formama u to vrijeme.  I baš ta diversifikacija interesa će mu u budućnosti donijeti velike poene, jer …. .

Nakon što se obitelj, nakon očeve smrti, vratila u Tursku, mladi Ertegun kreće u avanturu koju će 1947. godine okruniti osnivanjem diskografske kuće. Naime, Ahmet Ertegun i Herb Abramson osnivaju Atlantic Recording Corporation (ili pojednostavljeno znana kao Atlantic Records).

Porođajne muke su se otegle te je prvo izdanje lansirano tek godinu kasnije, no, ubrzo Atlantic Records postaje eminentna kuća s podugom listom pulena, koji su stanovali na top listama tog doba. Govorimo dakako o umjetnicima područja jazza, R&B-a i soula, kao što su bili Aretha Franklin, Ray Charles, Wilson Pickett, Sam and Dave, Ruth Brown i Otis Redding. Sam pogled na imena dovoljno govori o gabaritima koje je zauzimala novoosnovana kuća u prvoj fazi svog života.

Povezani članci