This Will Destroy You – “Another Language”

Nove snage na sceni!

U potpunoj nestašici kvalitetnih bendova koji svoje početke vuku od 2000. godine pa na ovamo, američki post – rock bend This Will Destroy You već desetak godina izbacuje glazbene uratke gdje sa svojim pomalo alternativnim pristupom instrumentalnom rocku i eksperimentiranju sa raznim zvukovima zasigurno zaslužuju našu pažnju.

Ovog puta bih obratio pozornost na njihov album ‘Another Language’ iz 2014. godine.

‘Another Language’ je treći studijski album TWDY i uglavnom je dobio pozitivne kritike.

Ono po čemu se razlikuje od prethodna dva albuma je dodavanje ritmičnosti i očito koketiranje sa drone odnosno doom metalom.

Iako sami članovi benda mrze etiketu post – rock benda koju su dobili, karakteristike post – rocka nalazimo i na albumu ‘Another Language’, ali ipak…, primjećuje se lagani pozitivni odmak prema težoj i dubljoj metal teritoriji.


This Will Destroy You – “New Topia”

Album otvara ‘New Topia’ ambientalnim sintetičkim tonovima koja se iz potpuno ležerne ritmike pretvara u distorzivni miks bubnjeva, gitare i klavijatura i gdje se odmah vidi da je produkcijski dio vrhunski odrađen.

Slijedeća je ‘Dustism’ sa kojom su i najavili album, dosta melankolična stvar, ali zato emotivno puno intenzivnija.

U stvari, da ne radim dubinsku analizu jedne po jedne stvari…, može se slobodno reći da cijela prva polovica albuma funkcionira kao jedna duga tema gdje su individualni elementi razbijeni na nekoliko različitih melodija koje započinju melankolično, a onda eruptiraju u masivne, glasne i distorzivne završnice.


This Will Destroy You – “Dustism”

Drugi dio albuma ima pomalo drugačiju strukturu.

Prve dvije skladbe ‘The Puritan’ i ‘Mother Opiate’ su izrazito lagane i stječe se dojam da će ostatak albuma proteći u umirujućem tonu, ali onda nas iz polusna „zove“ ‘Invitation’ koja svojim ritmom ponovno diže atmosferu do usijanja, ali onda naglo… nestaje.

Toliko je naglo nestala da sam pomislio da mi se pokvario CD – player.

Mišljenja sam da se kraj na ‘Invitation’ mogao izvesti puno bolje, ali eto…

Album zatvara skladba ‘God˙s Teeth’ i to na isti način na koji je počela B – strana albuma. Znači nježno, uz sjetni akord klavira i zavijanje syntha, kao da su htjeli stvoriti atmosferu nestajanja i samoće. Čak i kada počinje gitara, ona ostaje dosta suzdržana, dajući nam do znanja da se bliži kraj.


This Will Destroy You – “Invitation”

Album ‘Another Language‘ zahtijeva jednu dozu slušateljske izdržljivosti i lako se može pretvoriti u iscrpljujuće iskustvo s obzirom na velike oscilacije glasnoće same glazbe.

Ali jedno se treba priznati…, This Will Destroy You imaju nevjerojatnu sposobnost stvaranja gotovo simfonijskih dionica iz potpuno minimalističkih elemenata, a samim time uspjeli su u jednom općepoznatom žanru stvoriti potpuno osebujan glazbeni stil.

U svakom slučaju, biti će interesantno vidjeti u kojem će se smjeru kretati ovaj mladi i perspektivni bend.


This Will Destroy You – “Another Language” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh