Pink Floyd – “Wish You Were Here”

I više nego dostojan nasljednik albuma „Dark Side of the Moon“!

Poharavši zemaljsku kuglu s „Dark Side of the Moon“, Pink Floyd su uspjeli u onom što nikom do tada ni nakon toga nije uspjelo. Prenijeli su progresivni izraz u main stream, negirajući sve zakone komercijalnog pristupa top listama i time sebi priskrbili kartu za besmrtnost.

I što je još važnije, iznad albuma i samog benda, jest činjenica, da su to postigli ne povlađujući publici i kritici, kako bi kupovali njihove albume, već obrnuto. Beskompromisno su gazili svojim putem i doslovno, prisili publiku, a s njima i kritiku da se povinu njihovom stilu i viđenju muzike tog doba.

Pink Floyd su s time zaokružili jedan veliki dio karijere, i nakon trijumfalne turneje na kojoj se promovirao „Dark Side of the Moon“, nitko više nije znao što je sljedeće.

Nažalost, ili na sreću, ni sama grupa nije imala pojma, kako dalje. Jer, „Dark Side..“ je bio vrhunac. Kako muzički tako i konceptualni. Visočije, dalje, dublje i komercijalnije od toga se više nije moglo.

Nakon predaha grupa ulazi u studio, bez ikakve koncepcije, bez ikakve sheme o mogućem nasljedniku.
Ono što su znali i dogovorili u startu – nema nastavka, „Dark Side …“.

Prolazili su dani, pa i mjeseci, a da se nije snimila ni jedna nota koja bi bila vrijedna bilježenja. I onda jednog dana Waters dolazi s idejom, doduše starom za njega, ali novom za bend, da naprave neku vrst „posvete“ Syd Barrettu i njegovoj ulozi u prvoj fazi života grupe.

Kako je istovremeno s njegovim izlaganjem Gilmour prebirao po žicama gitare, „uboja“ je neki ton koji je okinuo žicu u Watersovoj glavi, te ga je prekinuo, rekavši mu da ponovi što je upravo odsvirao. Bile su to prve sirove note teme „Shine on You Crazy Diamond“.

Sve ovo je dio povijesti, ispričane u nekoliko dokumentaraca, otisnuta u bezbrojnim člancima. Isto tako, kao i svi događaji u povijesti, koji su zaslužili da ostanu u kolektivnom sjećanju, tako i ovaj, zaslužuje ponavljanje i otrgnuće od zaborava.

Dakle, grupa počinje lagano stvarati kostur novog albuma oko osnovne ideje vezane za Syd Barretta.
Početna ideja o kompaktnom djelu „Shine On..“ je ubrzo napuštena i umjesto nje su kreirani segmenti podijeljeni u dvije glavne grupe, prva koja je otvorila album i druga, koja ga je zatvorila. Između njih su se smjestile tri kompozicije, od kojih bi se o svakoj dalo razglabati, …. .

Spomenuo bih samo jednu frapantnu činjenicu vezanu za snimanje ovog albuma. Za vrijeme snimanja „Shine On..”, u studio je ušla neka osoba. Wright je bio prvi koji je u toj spodobi prepoznao Syd Barretta. Kako je došao u studio baš tada, kako se sve skupa poklopilo, nitko nije uspio objasniti. Uglavnom, Syd je kratko pozdravio ekipu, uputio par rečenica i nestao kao što je i došao, ostavivši cijelu grupu u nekoj vrsti šoka.

I naslonjeno na izneseno, jedna malo poznata, ili blago rečeno, nepoznata činjenica vezana za bend i Barretta. Naime, svi članovi su se davno složili, da se sva zarada od svih albuma grupe ravnopravno podjeli na pet dijelova, što je dakako uključivalo i Syda, koji nije član grupe. Bio je to jedan od načina zahvale za sve napravljeno na počecima.

“Wish You Were Here” je po izlasku zaposjeo na vrhove svih mogućih top lista. Istovremeno, kritike mu nisu bile baš naklone. Mnogobrojni kritičari su ga promatrali kroz prizmu prethodnika, što je dakako, neminovno nametalo negativne komentare.

Taj, u biti potpuno pogrešan pristup je tijekom vremena izblijedio, te se “Wish You..” danas promatra kao sasvim odvojeno i samostojeće djelo, koje sa prethodnikom (skoro) nema ama baš nikakvih dodirnih točaka. To je uostalom i bila namjera grupe.


Jedina zajednička crta s prethodnikom je to oslikavanje shizofrenične tmurne sadašnjosti, ali ovaj put, ta šizofrenija ima svog vlasnika, imala je ime i prezime. I pored svega, album je obojen donekle svjetlijim bojama, toplinom koju je grupa uspješno prenijela u  zvuk, toplinom koja označava žal za bivšim kompanjonom i njegovom sudbinom. Ta toplina izvire iz svake note, svakog akorda i svakog zvuka na ploči.
I to ga čini velikim!

Tijekom svih ovih godina “Wish You Were Here” se nametnuo kako neprikosnoveno remek djelo epohe, pa i muzičke umjetnosti uopće. O ovom bi se albumu moglo pisati danima, i pri tom samo zagresti po površini.

Postoji samo jedna Biblija. Kako u vjeri, tako u prenesenom značenju i u ostalim segmentima života. Pa i u muzici. Ako je „Dark Side of the Moon“ bio Biblija psihodeličnog izraza, monumentalno djelo grupe Pink Floyd, kako onda vidjeti i gledati na nasljednika?

Nasljednik, „Wish You Were Here“ je pokazao i dokazao da ništa na ovom svijetu konačno nije, da iznad svakog , i svega, ma koliko visoko bio, uvijek ima još viši, još nedostižniji.

I tu „Wish You Were Here“ stoji kao neprikosnoveni svjetionik u svom neponovljivom izdanju!

*Sve fotografije su preuzete s omota albuma. Kreacija Hipgnosis studio!


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh