The Who – “Who Are You?”

Kolovoz – 1978.

album-art

00:00

The Who izdaju osmi album „Who are You?“.

Možda ne izgleda na prvi pogled, ali sam naslov u sebi nosi toliko simbolike, da bi se samo oko njega mogla isplesti poprilično duga priča.

O muzici na albumu, još jedna, možda i duža, a o situaciji oko stvaranja i sudbine ovog albuma, još najduža. Sve u svemu, o albumu i svemu oko njega, mogla bi se ispisati debela knjiga.

Ovog puta kratko.

Najprije naslov.
Samo pitanje „Who are You?“  stavlja albumu kontekst traženja i vrludanja grupe u potrazi za novim izrazom. Ne zaboravimo, 1978. godina je bila godina kada je progresivni izraz ulazio u direktnu konfrontaciju s punkom, koji je kao tsunami pomeo Otok. Stoga, muzika na albumu u stvari, predstavlja Townshendov pokušaj mirenja ova dva, međusobno konfliktna pravca.


The Who – “Who Are You?”

Muzički, grupa sazrijeva, Townshend se profilira kao skladatelj i potvrđuje svoj status kojeg je stekao skladanjem rock opera.

No, u homogenoj slici grupe se javlja pukotina. Nažalost, Keith Moon je pauzu od nekoliko godina između snimanja dva albuma proveo u permanentnom opijanju i drogiranju, tako da je  po ulasku u studio jedva mogao svirati bubnjeve. Bio je toliko stoniran da su u finalnim verzijama u nekim kompozicijama bubnjevi naknadno snimani, a u pjesmi „Music Must Chang“, u potpunosti su eliminirani. (Mislim da ovdje ne treba napominjati, da je Moon preminuo dva mjeseca od izlaska ovog albuma.)

Album je po izlasku zasjeo na top liste i u stvari predstavlja jedan od većih komercijalnih uspjeha ovog benda. U Americi i Kanadi postaje 2x platinast, u Engleskoj se pretvara u zlato.
Na Billboardu se penje na #2 mjesto.


The Who – “New Song”

No, sve ovo je zasjenila smrt Keith Moona, te je sam događaj bacio grupu u novo iskušenje. Ne imajući turneju nakon izdavanja albuma, grupa se povremeno vraća pjesmama s albuma u tijeku sljedećih turneja, koje su poduzimali bez Keith Moona.

Uvrštavanje naslovne kompozicije „Who are You? u muziku u filmu „Grease“ okida nezapamćeni interes Amerike za ovom grupom, dok nevjerojatnu pažnju na sebe skreću nakon što se špica serijala CSI u potpunosti oslonila na ovu temu.

I kao što sam rekao, o ovom albumu, i svemu oko njega, mogle bi se napisati knjige.
Za ovaj izlet u prošlost, dovoljno.


The Who – “Who Are You?” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

na vrh