The Stranglers – “The Raven”

Rujan – 1979.

album-art

00:00

The Stranglers snimaju četvrti album “The Raven”.

Album je donio grupu u najkreativnijem izdanju do tada i “Raven” u biti predstavlja prvi vrhunac kreativnog opusa The Stranglersa. I ne samo to, album u trenutku svog izlaska osvjetljava mračnu i depresivnu scenu, donosi mu svjetlo koje je dugo svjetlilo.

U eri punka svaka kreativnost ovog (art) usmjerenja je bila ignorirana, a kad je ta ista dolazila od novih sastava bila je sustavno gušena. The Stranglers su uspjeli preskočiti sve preprekle žanra, smjera, pokreta, vremena, te smjestiti album “Raven” na četvrto mjesto top liste. I tu ga zadržati punih osam tjedana.

Tu bi bio kraj ovog dijela priče da nije čudnih okolnosti koje ukazuju da je ipak na kraju balade, album nepovratno oštećen manipulacijom diskografske kuće ili njenih suradnika. Činjenica jest da je u to vrijeme na prvo mjesto bio album grupe Police. I sve bi to bilo normalno, jer Police su ipak bili super grupa. Problem je bio u tome što album grupe Police u tom trenutku NIJE IZAŠAO, te stoga nije ni mogao biti na top listi na temelju rezultata u prodaji. Osnovano se sumnja da je u stvari tiraža koju je ostvario “Raven” otišla nezasluženo neizdanom albumu.


The Stranglers – “Dead Loss Angeles“

Slijedom toga, “Raven” je bio taj koji je trebao sjediti na prvo mjesto UK liste albuma!
Život ipak katkad nije fer!
No, to je već daleka prošlost koje se malo tko sjeća. Ono čega se osobno sjećam, jest moj prvi susret s ovim albumom.

Oborio me s nogu i uz album grupe Magazin, “Real Life”, ukazao da ipak, tih godina rock i te kako živi!
Sve stranputice na koje ga je odveo punk negirajući sve što je iole imalo smislen sadržaj, sada su se pokazale premostive i budućnost je bila tu!
Ne zadugo, ali to je jedna druga priča, daleko turobnija od muzike koju donose The Stranglers!

Album “Raven” je izrazito art orijentiran i gotovo u cijelosti počiva na nordijskoj mitologiji. Od omota, preko lirike pa i samog ugođaja.


The Stranglers – “Meninblack“

Iako oslonjen na nju, donosi mnoge moderne dileme, od droge, ritualnih samoubistava, (tada aktualne) Iranske revolucije, rizično igranje sa genima bez iskustava, s neizvjesni i diskutabilnim krajnjim rezultatom….

Ukratko, iako umočen u duboku (mitološku) prošlost “Raven” secira sve boljke tadašnjeg modernog društva.

S muzičke strane je perfektno odrađen. Hrabrim aranžmanima, minimalističkim fragmentima i efektima te teškim valjajućim ritmovima poentiraju sadržaj tekstova i time pridonose dojmu kompaktnosti albuma. Iako nije konceptualan, ipak se sluša kao jedinstveno i kompaktno djelo.

S albuma su skinute dvije singlice “Duchess” i “Nuclear Device (The Wizard of Aus)”, koje dospijevaju na #14 odnosno #36. mjesto UK liste singlica.


 The Stranglers – “The Raven” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

na vrh