The Mamas & the Papas – “If You Can Believe Your Eyes and Ears”

Veljača – 1966.

The Mamas & the Papas lansiraju prvijenac, “If You Can Believe Your Eyes and Ears”.

Veoma je teško s ove vremenske distance, a i potpuno drugačijeg svjetonazora i uloge muzike u svakodnevnom životu, predočiti o kakvom se albumu radi i koja je njegova uloga bila u vrijeme izlaska.

Stoga, samo skoro pa taksativno.
Singlica “California Dreamin'”  je porobila sve top liste i donijela nepoznatu vokalnu grupu pod svjetla reflektora. Iako nisu bili prvi koji su obradili ovu pjesmu, Mamas and Papas su bili ti i ostali su, za koje se ta pjesma veže dan danas. (Lista obrada je poprilično duga!). Ono što je ovo pjesma donijela, a album “If You Can Believe Your Eyes and Ears” nastavio jest snapshot rađanja kalifornijske scene ili bolje rečeno, embrio Flower power scene. Nitko bolje od njih nije oslikao i poentirao na trenutku u kojem se rađalo nešto što će postati i te kako veliko i trebalo je postati … . Pored „ovna“, pjesme “California Dreamin'”, album je nosio još jedan veliki hit, „Monday Monday“.


The Mamas & The Papas – “California Dreamin'”

Pjesme “California Dreamin’, “Monday Monday” su postale “sidro” koje je je držalo ono što se danas zove “California sound” i svojim su postojanjem nagovjestile lavinu koja se zvala “doba kontrakulture”.

Mamas and Papas su u nekom nizu isporučili zamrznuti trenutak rađanja velikog pokreta, koji je nažalost umro i prije nego se rodio. A obećavao je, uff, svi koji su živjeli u to vrijeme  znaju o ćemu se govori … .

Danas su te ideje, pokreti, pa i radnje jednostavno nezamislive i predstavljaju znanstvenu fantastiku.
Ali povijest se ne može izbrisati!


The Mamas & The Papas – “Monday Monday”

Stoga, ma koliko se arhaično danas činilo spominjati izlazak albuma “If You Can Believe Your Eyes and Ears”, njegovu singlicu „Monday, Monday“ i pjesmu koja im je prethodila „California Dreamin“, ovo što su ova djela postigla sama po sebi danas ne može postići cijeli svjetski opus sa svim napilanim vox mašinama, armijom producenata i vojskom pisaca, aranžera, advokata.. .

Je, nostalgičan sam, ali s pravom!


The Mamas & the Papas – “If You Can Believe Your Eyes and Ears” / full album


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh