The Eagles – #1.!

Nakon toliko godina!

Vijest s apolutnog vrha Billboarda je da su The Eagles preoteli primat Michael Jacksonu i postali vlasnici najprodavanijeg albuma u povijesti muzike. Ovaj se podatak odnosi na Ameriku, ali znajući veličinu i kupovnu moć američkog tržišta, komotno možemo povući paralelu s cijelim svijetom.

Dakle, prije par dana The Eagles su i službeno preuzeli palicu najprodavanijeg albuma svih vremena. Njihov album “Their Greatest Hits 1971-1975” je preuzeo vodstvo od albuma “Thriller”, koji je i deset godina nakon smrti autora držao prestižnu poziciju.

The Recording Industry Association of America (RIAA) je izdala najnoviji bilten u kojem iznosi re-kalkulirane podatke za ova dva albuma.

Album The Eaglesa, “Their Greatest Hits 1971-1975” je do danas postao 38 puta platinast, dok je “Thriller”, Michael Jacksona, do današnjih dana postao 33 puta platinast. (platinasta tiraža podrazumijeva milijun prodanih primjeraka u svim muzičkim formatima, fizičkim i digitalnim)

Bitno je za naglasiti da je RIAA od 2017. godine usvojila drugačiji model vrednovanja količine prodanih albuma, te se u prodaju albuma računaju i download i streaming.
(Ostaje pomalo nejasno, odnosno nije baš detaljno objašnjeno, na koji način se vrednuje streaming, pa i download, kad su ponuđene opcije skidanja ili slušanja samo jedne ili više pjesama s albuma, o tom nekom drugom prilikom, kad RIAA izađe s detaljnijim objašnjenjima. Vjerujem da su ona dostupna zainteresiranima, bar na upit, ako ne i objavljenim dokumentom, ali do njih nisam mogao doći za pripremu ovog članka!).
Ovo je prva lista po tom “novom” načinu vredovanja!

Summa summarum, The Eagles su na prvom mjestu ljestvice koju objavljuje RIAA po broju prodanih albuma u povijesti muzike.

I to je to, teško će ih itko, apsolutno itko skoro maknuti, jer svi znamo koje su tiraže danas i da one najveće u usporedbi s prosječnim tiražama prije pola stoljeća jednostavno izgledaju, smiješne!

na vrh