Terry Riley – “A Rainbow in Curved Air”

Siječanj – 1969.

Kad je Terry Riley izdao album „In C“ malo je toga nagovještavalo smjer događaja koji će se isplesti oko ovog avangardnog kompozitora. A još manje je nagovještavalo da će postati neka vrst „zvijezde“, ne trenutka, već pokreta.

Iako je redni broj albuma koje je izdao do tog trenutka veoma diskutabilan, jer neki su nastali od segmenata eksperimenta, neki od improvizacija koje su „sirove„ utisnute u vinil, … , tako da se u biti „In C“ uzima kao drugi, a „Rainbow in Curved Air“ kao treći službeni album. (iako nema baš previše informacija na netu, a godine nastanka i godine izlaska albuma su konfuzni, kao prvi se uzima „Reed Streams“).

Album „Rainbow in Curved Air“ se sastoji od dvije kompozicije, naslovne i  “Poppy Nogood and the Phantom Band”.

Dakako, svaka zauzima svoju stranu vinila. Dok je naslovna „Rainbow in Curved Air“ sastavljena od improvizacije klavijatura i udaraljki, dakako provučena kroz minimalističko avangardni filter, dotle „b“ strana s kompozicijom “Poppy Nogood and the Phantom Band” leži na saksofonu i varijacijama na temu proizašlih iz improvizacije, smještenom u ambijent nastao sekvencama nastalim tape loops tehnikom.


Terry Riley – “A Rainbow in Curved Air”

Interesantno je da je album po izlasku (neočekivano) dobio veoma blagonaklone kritike, pa ga je čak vječno skeptični spram avangarde, magazin Rolling Stone ocijenio kao „osvježavajućim“, dok ga kritičar The Village Voicea opisuje kao djelo koje nosi pojam musica universalis ili u medijima kasnije poznato kao music of the spheres ili harmony of the spheres. (vjerujem da je ovo najtočniji opis sadržaja albuma!) (izvor: Wikipedija)

Utjecaj koji je napravio ovaj album je veoma vidljiv i to na top listama tog doba. Naime, Mike Oldfield ga navodi kao direktnu inspiraciju i uzor za svoj album prvijenac „Tubular Bells“. Pete Townshend u pjesmi matične grupe The Who, „Won’t Get Fooled Again” uzima cijelu dionicu za orgulje i naposljetku posvećuje mu kompoziciju „Baba O’Riley” (Baba je dio posvećen guruu Meher Baba-i). Rock grupa Soft Machine posvećuje albumu kompoziciju „Out-bloody-rageous”, …. .
I kao neka vrst konačne legislative ovog albuma, „A Rainbow in Curved Air“ je napravio veliki utjecaj na razvoj minimalizma, ambijentalne muzike, fuzije, progresivne muzike i naposljetku, elektronske muzike.
I kao posljednje, ali ne i manje bitno, progresivni sastav Curved Air uzima ime po dijelu naslova albuma.

Sve u svemu, kad se pogleda izloženo, ne može se zanijekati da čak i danas, pored anonimnosti u koju je upao, album „A Rainbow in Curved Air“ kotira kao jedan od kamena temeljaca moderne muzike.


Terry Riley -“Poppy Nogood and the Phantom Band”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh