Svjetski mega car Rambo Amadeus u problemima zbog guzice

Demoniziranje Antonija Pušića aka Ramba Amadeusa je trenutno u punom zamahu…, portali, televizije, interneti, svi bruje o gnjusnom činu koji je taj osebujni crnogorski glazbenik počinio nad producenticom neke emisije u koju je bio pozvan. Svi napeto iščekuju hoće li ova haranga koju otvoreno vode razne udruge za ženska prava uroditi plodom i hoće li taj navodni “seksualni zlostavljač” koji se krije iza svojih naizgled šaljivih pjesmica biti najstrože kažnjen.

Za one koji ne znaju, Rambo je u žaru snimanja emisije štipnuo producenticu za guzu… naravno, bez njenog odobrenja. Taj čin je kod nje, po njenim riječima, prouzrokovao izuzetno traumatično i potresno iskustvo te ga je zbog toga odlučila prijaviti.

I sad, čak se i može razumjeti da se svakom desi da napravi neku totalnu glupost nakon koje bi najviše volio vratiti vrijeme unatrag, ali jbg… nije moguće. Ipak, ponekad ne zasereš toliko da ne možeš barem djelomično ublažiti štetu s najobičnijom iskrenom isprikom. E tu dolazimo do nečega šta je mene poprilično iznenadilo u ovom slučaju.

Naime, za Ramba se može reći i da je ekscentričan i da je provokativan, ali nije se dosad moglo baš reći da je i glup… , jer količina autogolova koje je on sam sebi dao nakon ovog ’incidenta’ je fascinantna.

Za sam početak je na fejsu napisao objašnjenje i cinično ga naslovio Mea Maxima Culpa, i u njemu se odbio ispričati za svoj čin. Kad to nije bilo dovoljno, odlučio  je izvrijeđati producenticu koju je napastvovao nazvavši je ludačom kojoj je potrebno liječenje, a onda je pokušao objasniti da ga je ona svojim koketiranjem i koncepcijom emisije natjerala da ju štipa po guzi. Ono, kao bio je nezadovoljan konceptom pa je svoj revolt odlučio iskazati štipkanjem guze producentice, usput braneći i svoj integritet. Ali nije stao ni na tome jer kaže ’muškarac bi na njenom mjestu gore prošao’, aludirajući na to da je mogao postupiti puno grublje da je umjesto producentice bio producent.

A Rambo, crni Rambo…?!
Pa jebote ti si sebi najgori neprijatelj. Sam si svojim takvim ponašanjem od muhe napravio slona, i stavio se na poziciju da te taj slon sad može zgaziti. Nakon svega ovoga sama isprika sigurno neće biti dovoljna.

Ali pala mi je na pamet jedna druga stvar. Psovke i vulgarnosti su oduvijek bili dio umjetničkog narativa Ramba Amadeusa. Možda je sve ovo samo jedan od Rambovih sarkastičnih performansa sa kojim na njegov autentičan način pokušava ukazati na neki društveni problem. Jer ipak, Rambo Amadeus je jedan od rijetkih umjetnika u regionu koji su uspjeli spojiti svoju umjetničku kreativnost s društvenom sviješću i aktivizmom.

Ok, slažem se da bilo kakvo relativiziranje i opravdavanje ovakvog čina ne bi bilo ispravno ni pristojno, ali ako je u svrhu podizanja svijesti o borbi protiv nasilja nad ženama možda bi mu se ipak moglo progledati kroz prste.

Ipak, čini se da nije to u pitanju i da je Rambo zaboravio na riječi koje mu je govorio babo, a rekao je ’ima načina da zbog žena postaneš splačina’.

Čak pomalo i žalosti ovakvo poniranje glazbenika koji je početkom 90ih usred Beograda u izravnom TV prijenosu glasno opsovao, jer se bezbrižno pjeva dok na Dubrovnik padaju granate.

Proći će i ovo, prebaciti će se raja na neki drugi skandal, ali i ovoga puta je car ostao gol.


*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.

na vrh