“Stevie Van Zandt: Disciple”

Većina, ako ne i svi ljubitelji muzike poznaju Little Stevena, ili punim imenom Steven Van Zandt. Njegov je medijski image danas percipiran kao sjena Bruce Springsteena na sceni i u studiju.
Sporedna uloga u velikom „filmu“ mu očito ne smeta, a i sam je to nebrojeno puta izjavljivao.

E sad, s ovakvim predznanjem, aj i po nekom informacijom o glumačkoj i solo karijeri, ali koja se više uzima kao neka vrst ispušnog ventila, nego stvarni kreativni napor i doseg, sjedate pred ekran i pripremate se pogledati dokumentarac o njemu.
Već pogled na trajanje, dva i pol sata, budi laganu nevjericu, jer, čemu?

I onda počinje. Redaju se sekvence, fragmenti iz života Stevena, od ranog djetinjstava, kad je počelo doživotno prijateljstvo s Bossom, preko svog benda Southside, kojem pristupa i Boss (Springsteen), pa preko suradnje s njime na njegovim albumima, pa Johnny and the Asbury Jukes, .. , i radnja teče, a vi ostajete otvorenih ustiju i ne jednom u nevjerici se pitate, da li je ovo u biti igrani film napravljen u stilu dokumentarca, jer scenarista ima i te kako bujnu maštu.
Dakle, taj Steve Van Zant, je i prije Bossa stekao reputaciju na nacionalnom nivou, dobivši još jedan nadimak, Miami Steve.  Kad se pogleda film zna se i radi čega.

I onda kad ste mislili da je to to, pogled na vremensku crtu trajanja filma vam kaže, yok!

Jer tek onda počinje prava tarapana informacija. Jer, Little Steve napušta Bossa i E-Street Band na vrhu popularnosti. Svatko na njegom mjestu bi ostao i do kraja života grickao stečenu popularnost pretvorenu u šuštave novčanice. Ali ne i on.
I kako je Boss izjavio u filmu, Steve je sastavljen od dvije krajnosti to potkrijepio dokazom. Kad su pokretali zajednički bend koji je prerastao u E-Street Band, bio je kategoričan, nema politike u njegovoj muzici.
I onda, Kopernikov obrat, po napuštanju E Street Banda osniva Artists United Against Apartheid, grupu koja se fokusirala na licemjerno postojanje Sun City resorta u Južnoafričkoj republici, vidjevši ga kao simbol aparthejda. Okupivši svjetsku kremu, snimaju kompoziciju Sun City, s kojom Steve, de facto ulazi u ring u kojem se vodi borba protiv aparthejda i za oslobođenje Mandele.

Stoga je njegov odlazak na lice mjesta bio logičan korak. Odlazi u Južnoafričku republiku i kriomice se sastaje, pa i po cijenu života, s aktivistima pokreta za oslobođenje Južnoafričke Republike. S njima doslovno, ruši aparthejd.

Da ne ulazim u detalje, jer njih je na tone, više je Little Steven napravio za rušenje aparthejda u Južnoafričkoj republici nego sve vlade na zapadnoj hemisferi zajedno.

Povratak je ovjenčao trijumfalnim povratkom na scenu i lansiranjem albuma koji su redovno dolazili na top liste.

I onda je vrč došao na vodu u razbio se. Njegova beskompromisnost ga je stajala svega. A to svega je značilo potpuna izolacija u medijskom krugu, otkazivanje svih ugovora za snimanje i distribuciju. Drugim riječima, Little Seven, jedna od najpoznatijih osoba u Americi je punih sedam godina tavorio na granici egzistencije (gledajući ovaj dio filma, zapitao sam se, gdje je bio Boss, jer njih dvoje su bili i ostali nerazdvojni i na osobnom nivou!??).

Album „Born Again Savage„ kojeg je finalizirao, je pet godina stajao u bunkeru, sve dok sam nije osnovao diskografsku kuću i pokrenuo lansiranje albuma.

I onda je je ponovo krenulo. U međuvremenu se ponovo pridružuje E Street Bandu i .. , mislite da je to to?!
Yok, paralelno pokreće radio stanicu, lokalnu, koju nakon par mjeseci rada polako preuzimaju drugi radio distributeri, da bi sljedeće godina bila „nacional“. I ponovo kreće u avanturu i osniva cijeli lanac radio postaja …..

Pa i onda se zapitate, aj, valjda je kraj?
Yok, jer ima još. Steve je na opće čuđenje prihvatio ulogu u (kasnije) mega popularnoj seriji Sopranos, i to ulogu koju je igrao cijelog života, „consigliere“.
Najprije Boss, pa potom Toni Soprano!

Teško je ovako taksativno i nabrojiti što je sve radio  i kako se sve skupa odvijalo, stoga, jedno što mogu sa svoje strane preporučiti, film odgledati, pod obavezno.

I garantiram nikada u životu vam dva i pol sata neće brže proći!


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately

na vrh