“Space Titans: Musk, Bezos, Branson”

trio fantastikus!

Povijest ljudskog roda je puna slučajeva kad se oko jedne točke okrene cjelokupna ljudska djelatnost do tog trenutka u tom segmentu ili pak u onim velikim slučajevima i sama sudbina ljudskog roda, te se time mijenja njegova budućnost.

Jedan od takvih trenutaka ili točaka oko koje se zavrtjela povijest jest i nedavno natjecanje multimilijardera u tome „tko ima veći penis?“. Citirane riječi su doslovno navedene iz medija kako bi se podcrtala kratkovidnost pisaca tih redaka, a njih je bilo poprilično.

Za sve upućene već je jasno o čemu je riječ, Musk, Bezos i Branson, današnji trio Fantastikus kroz koje ljudska raca kroz ključanicu gleda u budućnost. S nepovjerenjem, dakako. Ne rijetko i s podsmjehom, čemu svjedoči i gore citirana rečenica.

U biti, da, može se i tako protumačiti, ali oni imaju i mogu. Ne spavaju na milijardama, već otvaraju nova područja na kojima će te milijarde oploditi i pretvoriti ih u danas nezamislive sume.

Oni dalekovidniji će pak sagledati pravo stanje stvari i to upravo radi dokumentarac posvećen svemirskim izletima velike trojke.

Već s prvim kadrovima upada u oči da je Elon Musk zvijezda filma, Branson tik uz njega i Bezos nekako gurnut u stranu iako … , o tome ćemo poslije. I to bi bilo sve OK, jer Musk i jest trenutno najeksponiraniji od te trojice, ali, uvijek jedno ali, … . Film je snimljen i suradnji s Washington Post-om, kojeg pak kontrolira Bezos. Toliko o utjecaju vlasnika na uređivačku politiku i krojenju scenarija, jer odnos snaga u ovom trenutku je točno takav kakvog ga je film donio.

Dakle, nova era svemirskih istraživanja, pa čak i osvajanja je počela. Musk, Bezos i Branson, svaki sa svoje strane i s različitim pristupom su uspjeli u naumu, ali s drugačijim ciljem.

Musk je tu najveći. Kako je sa svojim SpaceX kompanijom bio blizu bankrota, četiri testa rakete Falcon su završila u plamenu, uskočila je NASA jer je vidjela potencijal i nije se prevarila. Danas SpaceX prevozi astronaute u svemirska stanicu, potisnuvši Ruse koji su uskočili na prazno mjesto i za masnu lovu, nakon što je projekt Space Shuttle napušten. Ali to je samo dio, u biti samo jedan kolosijek na kojem vozi SpaceX, drugi onaj po čovječanstvo daleko važniji jest priprema odlaska na Mars. U tu svrhu se grade nekoliko Starship raketa, do sada najveće, ogromne, (visina 120 metara, širina 9 metara, nosivost preko 100 tona), u koje će se smjestiti stotinjak ljudi i odgovarajući teret. Gabariti su zastrašujući, pripreme monstruozne i vjerujete na trenutke imate osjećaj da gledate sci-fi film, a ne dokumentarac koji je snimljen prije par mjeseci. Mars je finalna odrednica Muskovog genija, bar što se tiče svemira, jer kod njega ima još puno toga, .. od Tesle do Starlinka, pa do neuronskog kompjutera i najnovijeg izuma, aplikacije za trgovanje za koju se vjeruje da će promijeniti način trgovanja na globalnoj razini.

Richard Branson, genij koji stoji iza multinacionalne kompanije Virgin i svega pod kapom matične kuće, sam se otisnuo u svemir sa svojim Virgin Galacticom, kojem cilj ipak nije osvajanje Marsa, ni nepreglednih svemirskih prostranstava, već poprilično prizemniji. Omogućiti komercijalizaciju svemirskih letova do te mjere da svatko malo imućniji može sebi priuštiti izlet u svemir. Prognoze o potencijalnom tržištu za par godina kreču se oko 8 milijardi dolara, što djeluje dovoljno primamljivo. No, Bransonov koncept je ipak izazovan radi tehničke izvedbe, ali ovom prilikom se ne bih upuštao u detalje.

I naposljetku Jeff Bezos, koji u filmu ima „najkraćega“, ali, samo prividno. Jer njegov Blue Origin je sve samo ne iskompleksirani Galactic ili SpaceX. Naime, Bezos pored Bransonove logike i komercijalizacije, puca na daleko duže letove, pa čak i od Muska. Raketa Blue Origin se lako može „nadograditi“ za interplanetarne ili pak intergalaktičke letove. I tu Bezos poentira kad o ljudskoj raci i napretku govorimo.

Ono što je zajedničko svoj trojici, odnosno njihovim projektima, jest da upotrebljavaju uvijek iste rakete, drugim riječima, svi moduli raketa, uključujući i samu kapsulu, prilikom odbacivanja za leta u svemir, sami se vraćaju na zemlju i slijetanju bez ikakvih problema. Ponovna upotreba dakako znači i značajno niže cijene lansiranja, time same operacije.

Na pitanje o sigurnosti ponovne upotrebe raketa Musk je lijepo odgovorio uspoređujući s avionom i pitanjem, “da li bi ste se radije vozili u avionu koji ima prijeđenih „xy“ kilometara pod punim nadzorom održavanja i monitoringa ili u sasvim novom, koji leti po prvi put”. (to je dakako voda na mlin ove trojice, ali lijepo je čuti)

Nema više natrag. Bezos, Branson i Musk u krenuli. Netko sam, netko uz pomoć NASA-e, ali svi s jasnim ciljem.

Nova era ljudskog postojanja je počela!

na vrh