Ray Davies – “Americana”

Travanj – 2017.

Kad je Ray Davies najavio album, “Americana”, pobudio je ne malu pažnju u muzičkim krugovima. Poglavito radi samog naslova, jer je upućivao na žanr u kojem Ray nije bio “kod kuće”. Ili je to pak bila samo percepcija koja je ležala na opusu matične grupe the Kinks, pa i solo albuma tijekom decenija.

Album po izlasku ruši barijeru koju je kreirala nevjerica, te donosi Ray Daviesa u lepršavom americana izdanju, dakako, protaknim njegovim karakterističnim izričajem.

Ovo je bilo prvo  izdanje Ray Daviesa od davne 2008. godine, kad je izdao posljednji album “Working Man’s Cafe”, dok je s matičnom grupom Kinks posljednje izdanje imao u prošlom stoljeću, točnije 1994. godine i albuma “To the Bone”.

Kao prateći bend na novom albumu Davies navodi The Jayhawks.


Ray Davies – “Poetry“

Album se snimao u londonskom studiju Konk, kojeg je osnovala grupa Kinks u zenitu svoje slave, 1973. godine.

Kao i uvijek kad se o Daviesu radi, i ovaj novi album je specifičan i ima svoju priču. Sastavljen od 15 kompozicija pretače u muziku sadržaj istoimene, autobiografske knjige koju je Ray izdao 2013. godine.

U njoj iznosi poznate stavove spram američke muzičke legislative, s fokusom na Americanu, koja u sebi nosi elemente root izričaja ovog kontinenta.

Album je producirao sam Ray, uz pomoć Guy Masseyja i John Jacksona.

Kao pilot je lansiran video singl “Poetry”, koji je poprilično zorno najavio sadržaj albuma u kojem donosi svoju verziju Americane.


Ray Davies – “Americana” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh