The Pink Floyd – “See Emily Play”

Lipanj – 1967.

Vođa grupe, idejni tvorac i djevojka za sve: Syd Barrett
Autor svega što je grupa stvarala i radila: Syd Barrett
Kompozicija : „See Emili Play“
Autor muzike i teksta: Syd Barrett
Prateći bend: Pink Floyd

Tako bi nekako opisno izgledao status grupe Pink Floyd u trenutku izlaska singlice „See Emily Play“.
„Arnold Layne“ je bio vani i skrenuo pažnju underground komune na grupu ili bolje rečeno, prvenstveno na Syd Barretta, a potom na ostatak benda. Syd je bio pokretačka snaga, idejni tvorac svega u grupi i naposljetku autor cijelog materijala kojeg su izvodili. Taj se status protegao i na prvi album „The Piper at the Gates of Dawn“, kojeg je Syd de facto napravio kao solo album uz prateći bend.

Nije tajna da se Syd grozio komercijalizacije, do te mjere da je jednom za razgovora s novinarima došao u direktan sukob s Watersom. Naime, Syd je tvrdio da umjetnik mora stvarati u tišini anonimnosti i izoliran od utjecaja medija, kako bi se do punog izražaja razvio kreativni potencijal, te da se grozi top lista. Waters mu je na to odgovorio, čemu onda sve skupa, ako ne radi slave i svega što nosi.

Pod tim motom je i izdan prvi singl „Arnold Lyne“, a pogotovo „See Emily Play“ koji je grupu doveo čak i u emisiju „Top of the Pops“, koja je regrutirala sudionike s top lista, a sudjelovanje u njoj garantiralo dobre posjete koncerata.

Iako su nakon ove singlice izdali album prvenac, „The Piper at the Gates of Dawn„, Pink Floyd de facto s izlaskom singlice „See Emily Play“ kreće stranputicom kojom je klizio Syd Barrett, da bi ga nakon nekog vremena u potpunosti izgubio. Naime, već za nastupa nakon izlaska singlice, Syd se na pozornici počeo neobično ponašati, što je u biti blaga riječ. Čak je i Gilmour za jednog koncerta, kao posjetitelj iz publike, nakon njega rekao članovima grupe da se Syd totalno promijenio i to dakako, ne na bolje.

Tonjenje u ništavilo se nastavilo, te je po izlasku albuma prvijenca i odrađenih nekoliko nastupa Syd definitivno otišao s aktivne scene, da bi izlaskom drugog albuma „A Saucerful of Secrets“, i službeno napustio grupu.

Kako je do tih trenutka Pink Floyd bio njegova kreacija, kojoj je udahnuo dušu, dao joj ime, napisao cijeli opus, ne ćudi podatak da su nakon njega, svi članovi grupe odlučili da se svi budući prihodi ne dijele na četiri već na pet dijelova, što je uključivalo Syda, iako nije imao nikakvog kontakta s grupom. (O ovom sam već pisao, ali uvijek napominjem i uvijek ću napominjati, jer, takav gest zahvalnosti se ne viđa svaki dan!)


The Pink Floyd – “See Emily Play”

„See Emily Play“ dolazi na top liste te i s te strane ispunjava svoj zadatak, da bi nakon toliko godina, postala standard kojeg su obradili mnogi.

I za kraj, par interesantnih činjenica. Prva, kompozicija se našla na USA izdanju prvog albuma kao uvodna kompozicija, što je Syda izbacilo iz kolosijeka, jer se protivio bilo kakvoj intervenciji u svom radu i zadiranju tuđih u svoje ideje.
Druga, ovo niste znali, “See Emily Play” ima svoje alternativno ime “Games for May”, po koncertu Games for May, kojeg su Pink Floyd održali, a nakon kojeg je Syd napisao ovu pjesmu.

I za povijest, prvi koncerti koje su Pink Floyd održali nakon izlaska singlice su bili u Quadraphonic ozvučenju. Bio je to standard kojeg su kao pioniri na tom polju uveli i kojeg će se držati i u budućnosti.

Stoga, „See Emily Play” povijesno ne možemo gledati samo kroz prizmu pjesme i singlice koja je nosi, već kroz jedan daleko širi kontekst i povijesni trenutak kroz kojeg je prolazila jedna od najvećih grupa u povijesti moderne muzike.

Proglasiti je za kamen temeljac nečeg što je došlo nakon nje, bilo bi malo pretjerano, ali posvetiti joj atribut osi oko koje se okrenula sudbina grupe, to sigurno da!


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh