Paul Simon – “Graceland”

Kolovoz – 1986.

Paul Simon snima sedmi solo album “Graceland”.

Izlazak albuma predstavlja prijelomni trenutak u karijeri Paul Simona. Prethodni album su bili komercijalno, pa i kreativno prosječni, te je karijera ovog velikog skladatelja krenula silaznom putanjom.

Nažalost i osobni život je bio u skladu s tamnim bojama koje su se nadvile nad Simonom. Iza sebe je imao propao brak i neriješene situacije koje su ga očito grizle i proganjale i imale utjecaja na njegov rad.

Kao u nekom hollywoodskom filmu, kad je bio na najnižim granama i njegovo ime lagano padalo u zaborav, dolazi do kazete na kojoj je bila snimljena muzika iz Južne Afrike. Piratska kazeta ga je toliko zaokupila da je nedugo nakon toga krenuo na put i mimo zabrane putovanja u tu zemlju. Naime, zapad je uspostavio sankcije Južnoj Africi radi aparthejda koji je tamo vladao.


Paul Simon – “You Can Call Me Al”

Ne obzirući se na prosvjede civilnih i ostalih društava, Simon na licu mjesta upija ritmove i esecnu muzike “trećeg svijeta“, te je procesuira na svoj način. Miješajući bezbrojne muzičke stilove, pop, rock, a cappella, zydeco, isicathamiya i mbaqanga, Paul Simon izdaje album “Graceland” i pogađa u centar!

Album po izlasku dobiva neviđeno dobre kritike i vraća napola zaboravljenu zvijezdu u centar pažnje. Postaje najuspješniji na top listama još od vremena njegovog rada s Art Garfunkelom.


Paul Simon – “Graceland”

Ne za ništa, dobiva titulu “jednog od najboljih albuma osamdesetih“. I ne samo to, “Graceland” staje uz bok albumima “So”, Peter Gabriela i “Remain in Light”, Talking Headsa, te time postaje najveći promotor u popularizaciji afričkog roka na zapadnoj hemisferi.

Shodno tome, 1987. godine dobiva nagradu Grammy za najbolji album godine, a National Recording Registry ga 2007. godine uvrštava u svoju arhivu kao “culturally, historically, or aesthetically important“.

I za kraj brojka 16!
(toliko je milijuna kopija prodano do 2010. godine!)


Paul Simon – “Graceland” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh