Paul McCartney – “Tug of War”

Travanj – 1982.

album-art

00:00
S prva dva solo albuma Paul McCartney su pokušao udaljiti od legislative matične grupe the Beatles, ali, povijesno gledano, rezultati su bili u najmanju ruku, mršavi. Do te mjere da je jedan od najvećih „songwritera“ u povijesti moderne muzike ušao u začarani krug zvan samodopadnost, te tako sebe amputirao od realnog vrednovanja učinjenog. No, trgnuo se na vrijeme, pogotovo jer je sa svojom grupom Wings došao do točke nakon koje nije mogao naprijed.
Dezorijentiranost je bila riječ kojom bi se opisao trenutak u kojem se našao Paul McCartney.

Kako mu materijala za skladanje i kvalitetnih pjesama nikad nije falilo, pozvao je starog pajdaša iz Beatles dana, producenta George Martina, da mu pomogne kanalizirati ideje koje su mu se vrtjele po glavi. Dakako, George objeručke prihvaća, te McCartney putuje na Bahame u Georgeov studio, gdje počinje snimanje trećeg solo albuma. Suradnja je bila toliko plodna da je nakon mjesec dana ne samo album dobio konture, već je ostalo kvalitetnih pjesma koje su mjesto našle na nasljedniku, albumu „Pipes of Peace“

Po povratku u London, rad na albumu se nastavlja, ali sudbina je htjela da ne bude gotov u tim trenucima. Naime, jednog jutra stiže vijest da je John Lennon ubijen u New Yorku. McCartney je bio očajan, devastiran vješču. George Martin, iako engleski hladan, nije mogao prihvatiti tu činjenicu, te su nakon par dana odlučili staviti cijeli projekt novog albuma na led i nastaviti kad budu spremni za to.


Paul McCartney & Stevie Wonder – “Ebony And Ivory”

I napokon, nakon par mjeseci stanke rad na albumu se nastavio. U studiju se između ostalih suradnika našao i Stevie Wonder, te je Paul s njime snimo nekoliko pjesma, uključujući i budući veliki hit “Ebony and Ivory”, koji je uz naslovnu „Tug of War“, carevao top listama diljem svijeta, krčeći albumu put prema vrhu. (Pomoć je došla i od balade “Here Today”, koju je Paul posvetio preminulom Johnu Lennonu.)

To se i dogodilo, album „Tug od War“ zasjeda na sve moguće top liste, vraćajući Paul McCartneyju samopouzdanje i kreirajući smjer u kojem će koračati u sljedećem razdoblju svog kreativnog života.

Kritika je prigrlila album, očito jedva čekajući da od legende dođe nešto smisleno i donekle usporedivo s opusom matične grupe the Beatles. Rijetki su mu davali negativnu crtu kritike, dok je većina okitila album superlativima.

No, nije ipak sve bilo bajno, jer je po mnogim anketama balada “Ebony and Ivory”  proglašena za najgoru baladu ikada napisanu, a naslovna pjesma „Tug of War“, kao kompozicija daleko ispod standarda bivše matične grupe.

No, povijest je živa i zapisuje i vrednuje sve. Pa tako i ovaj album. A smjestila ga je u prazninu nastalu raspadom grupe Wings i ostatka izdanja ovog umjetnika, proglašavajući ga nekom vrstom kamena temeljca daljnje karijere.
Ni to nije malo a ..

Eto ..


Paul McCartney – “Tug of War” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

na vrh