Paul Kantner
1941. – 2016.

Siječanj – 2016.

Još jedan od velikana iz šezdesetih se uputio na nebeska polja. Paul Kantner, gitarista sastava Jefferson Airplane, je preminuo od zatajenja rada unutrašnjih organa i septičkog šoka.

Time se Paul upisao u sad već neprekinuti niz rockera koji su nas napustili. Znam da biologija čini svoje i kako su svi iz generacije stasali negdje u isto vrijeme, tako je i njihov katkad, zajednički odlazak neminovan. Ali ipak … sa svakim od njih odlazi i dio nas, koji smo živjeli njihovu muziku…

Paul Kantner se rodio 1941. godine u San Franciscu i veoma rano se počeo baviti muzikom. Tako već 1965. godine aktivno djeluje zajedno s Marty Balinom. Sljedećih godina malom bendu se pridružuju gitarist Jorma Kaukonen, basist Jack Casady, bubnjar Skip Spence i Signe Anderson na vokalu, te osnivaju legendarni, Jefferson Airplane.

Nakon izdavanja LP prvijenca, 1966. godine, Spence i Anderson odlaze te ih mijenjaju Spencer Dryden i Grace Slick. Time je najpoznatija i najdugovječnija postava Jefferson Airplanea dobila svoju konačnu formu.

Prvi album nove postave “Surrealistic Pillow”, unosi revoluciju u psihodelični izričaj San Francisca, etablirajući ga u nacionalni, pa i u globalni.

Album izlazi par mjeseci prije “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”, od Beatlesa, te sa njime dijeli top liste diljem svijeta. Čak i singlice skinute sa albuma, “Somebody to Love” i “White Rabbit”, dolaze na top liste i penju se na Top 10 s obje strane Atlantika.

Woodstock festival ih je ustoličio na prijestolje s kojeg u biti nisu nikada sišli.

Nakon pet albuma, Jefferson Airplane prestaje s postojanjem. Kantner i Slick, koji su u međuvremenu ozakonili svoju vezu, izdaju koncept album, “Blows Against the Empire”. Priču o ljudima koji napuštaju Zemlju i otiskuju se u svemir. Album naknadno biva kreditiran Paul Kantneru i Jefferson Starshipu.

Jefferson Starship je uslijedio kao logički potez umjetnika, pogotovo jer se dvojcu pridružio Balin, te u ovoj inkarnaciji band postiže daleko veći komercijalni uspjeh od originalne postave. No, na umjetničkom dometu se ne može uspoređivati, a o uticaju, pogotovo.

Paul Kantner je bio gitarista koji je imao svoj prepoznatljivi stil. Možda malo arhaičan za današnje vrijeme, možda malo pre“jednostavan” za uho, jer je rijetko upotrebljavao efekte da bi izrazio svoje osjećaje kroz gitaru, ali ipak, bio je veliki gitarista.

Možda će povijest biti nepravedna prema njemu i pamtit ga prvenstveno kao člana bendova Jefferson Airplane i Jefferson Starship, te kao su-kreatora albuma “Surrealistic Pillow”, koji se iz današnje perspektive profilirao kao jedno od najznačajnijih ostvarenja epohe.

R.I.P.!

na vrh