Otprilike Ovako – HNK Split / 08. Ožujka-2018.

I nakon Gobba, Gobbo!

Ima skoro pola stoljeća da je u Splitu osnovana jedna čudna grupa.
Prkoseći osnovnim zakonima show businessa stvorili su svoj stil i njime pridobili srca auditorija. Negirajući komercijalnu komponentu stvorili su opus kojim su mogli napuniti par albuma, albuma koji bi se nekim kozmetičkim poliranjem mogli dobro prodati i pronijeti ime benda u orbitu.

Ništa od toga se nije dogodilo. (cijela diskografija benda je jedan album i jedan EP). Pok. Gobbo, Vlado & Co. su iz inata krenuli drugim putem.
Taj im je put donio malu, ali vjernu bazu odanih fanova. I s time su bili zadovoljni, kako onda tako i danas, kad rade i djeluju u izmijenjenoj postavi.

Nažalost, Gobbo sada ore po nebeskim muzičkim oranicama, neki su članovi otišli, neki došli i danas bend djeluje u nešto pomlađenom sastavu.
Teško se oduprijeti dojmu, da je baš ova i ovakva inkarnacija, „to je to“, jer Gobbo je ipak bio samo jedan, ali nakon njega, da, to bi bilo to!
I to su dokazali na koncertu u HNK!

Već na prvu koncert je dobio veliki plus koji se zove HNK Split.
Rock/Jazz koncert u prostoru kazališta uvijek ima auru mističnosti i unaprijed predodređene kvalitete, iz nekoliko razloga. Najprije u kazalištu neće nastupiti netko tko “ne zna što radi” i drugo, akustika koja vlada tim prostorima u spoju s izričajem koji dolazi s pozornice, stvara pomalo nestvarni ugođaj, bez obzira o kojoj se vrsti muzike radi.

I drugo, doduše manje bitno, koncert je počeo malo iza 20 sati. Bogom dana satnica koja otvara neograničene mogućnosti ostatka večeri, a ne samo bijeg u postelju kad koncert počne u 2 i završi u 4 ujutro!

Prije samog početka koncerta, na pozornicu je izašao Mladen Velat, koji je u kratkim i duhovitim crtama opisao „raison d’être“ same grupe i najavio muzički dio.

I Otprilike Ovako su izašli na pozornicu.
Sam pogled na instrumentarij je davao da ćemo dobiti ugođaj, a kad su počeli, bio je to pečat na očekivanja i uvod u uživanciju.
Volim njihovu muziku, ali isto tako imam osjećaj da u neku ruku i ne trebate voljeti ono što isporučuju da bi ste uživali u tome. Crta univerzalnosti se provlači cijelim opusom, vjerojatno zbog mješavine stilova, razdoblja, pristupa .. . Iz tog komplota su izvukli nešto što se zove, Otprilike Ovako izričaj.

S dvije gitare na pozornici normalno je očekivati da jedna solira, a druga igra ulogu ritam gitare. Ništa sličnog se nije dogodilo na koncertu. Interakcija gitara je postavljena na nekim ravnopravnim osnovama, gdje u biti obje soliraju, svaka u svom fahu i domenu.

Dok Vladimir Garić naginje rock/fuziji senzibilitetu, u isto vrijeme Goran Cetinić Koča plovi jazzy vodama. I kad te i takve gitare krenu u solo, istovremeno, hm, nesvakidašnji spoj stilova koji bi po nekoj logici trebao ići rubom sraza. Za divno čudo, kombinacija funkcionira perfektno kako radi oboje gitarista, ali i onoga što ih prati u tom trenutku.

A ta pratnja je sve samo ne “pratnja“.
Vlado Kragić za bubnjevima kao lokomotiva vuče vagone vlaka koji se zove Otprilike Ovako. On je u biti taj koji sve pokreće, svojom teškom ritmikom i izrazito nježnim pristupom bubnjevima. Nema rasturanja, ali zato ima sviranja i “breakova“.

Goran Slaviček Salko je u svojim vodama. Očito mu je jazz i njegovi derivati u krvi. Tijekom večeri, pa i tijekom jedne jedine kompozicije mijenja stilove sviranja, u ovisnosti o poanti i fokusu trenutka. Kao i svi basisti, nenametljiv, ali postojan i maštovit.

Kad o pratnji govorim, možda bi se najvjernije to odnosilo na perkusionistu Matka Petrića. Pozicija na pozornici mu je točno determinirala poziciju u zvučnoj slici benda. Da se razumijemo, to što nije solirao ili imao bilo kakve eskapade tokom koncerta ne znači i inferiornost. Dapače, njegove konge su punile sve rupe koje su ostale u tragu instrumentarija.

Dakle, ritam sekcija, Vlado, Salko i Matko su svoj dio posla odradili na najbolji mogući način, stvarajući podlogu za Vladimira, Gorana i Željka na saksofonima.

U kontekstu solo izvedbi, pored gitara važnu ulogu je odigrao Željko Milić na saksofonima. Pored solo trenutaka i pratnje melodije, na koncertu je isporučio i par lijepih trenutka “interplaya” u kojima je na drugoj strani bio Vladimir na gitari.
U jednom je trenutku čak uzeo gitaru i po prvi puta javno, bar tako kaže, otpjevao kompoziciju “Sanja Blues”, posvećenu, pogodite … (sjedila je u gledalištu!).

Koncert je bio sastavljen od standarda grupe.
Otvorili su ga s “kompozicijom“Spiritual”, da bi po izlasku cijelog benda na scenu nastavili s “Kind Hearted Woman”.
Uslijedio je ostatak opusa, “Paradentoza Blues”, “Išijas”, “Paranoja” “Parobrod”, … .
Nema baš smisla nabrajati sve što su izveli, jer u kontekstu koncerta kakav je bio, to uopće nije toliko bitno. Sve su kompozicije veoma ujednačene kvalitete, balansirane i izbrušene, te se koncert valjao svojim tokom.

Temperatura u kazalištu je bila u crvenom već od prvih uvodnih kompozicija, a ne rijetko je iz gledališta dolazilo skandiranje, koje je pri kraju koncerta prešlo u ovacije.

U gledalištu je bilo slobodnog mjesta, ali uglavnom, koncert je bio dobro posjećen. Pogotovo što u gledalištu nije bilo slučajnih namjernika, već su svi došli radi muzike i benda.
Shodno tomu, nije bilo iritantnih razgovora tijekom koncerta, što je još jedan veliki plus.

Otprilike Ovako je isporučio dobar, ako ne i odličan (intimni) koncert.

U biti, nakon prospavane noći, koncert asocira na neku vrst retrospektive s posvetom jednom od osnivača, Jadranu Zlodri – Gobbu.

Bilo kako bilo, tijekom koncerta je bilo par veličanstvenih trenutka, magija benda je ostala živa, a aura kombinacije „kazalište – rock/jazz“ netaknuta.

Što se više može poželjeti u pretproljetnoj večeri!


Otprilike Ovako – HNK Split / 08. Ožujka-2018.

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh