Neil Young – “The Monsanto Years”

Lipanj – 2015.

Neil Young je na križarskom pohodu!

Ovaj umjetnik ne posustaje u svojoj borbi protiv multinacionalnih kompanija, monopolista, i nadasve, svega što ugrožava američke (male) farmere.

Najprije je s Willie Nelsonom i John Mellencampom pokrenuo Farm Aid, koji je iz običnog koncerta prerastao u festival i kasnije u pokret.

Nije trebalo puno čekati na nastavak. Obrušio se na lance brze hrane, koji u biti uništavaju zdravlje nacije u utrci za profitom. Pokrenuo je cijeli niz akcija protiv Starbucksa, američke prehrambene korporacije.

Ovaj put Neil Young na nišan uzima Monsanto. Ta ozloglašena kompanija proizvodi cijeli niz proizvoda, baziranih na kemiji, a koja se upotrebljavaju u poljoprivredi. No, prije nekoliko desetljeća, kompanija se orijentirala na proizvodnju GMO sjemena i od tada neprestano lobira za svoje proizvode i ucjenjuje sve koji joj stoje na putu. Usput da istaknem i to, Monsanto je proizvođač, sad već po zlu poznatog, “Agent Orange“, bojnog otrova kojeg je američka vojska koristila u ratu u Vijetnamu.

Na ovom projektu Neil Young se u biti pridružio L.A. bendu Promise of the Real, kojeg sačinjavaju sinovi Willie Nelsona, Lukas & Micah Nelson, obojica na gitarama, bubnjar Anthony Logerfo, Corey McCormick na basu i Tato Melgar, perkusionista.

Kako je sve skupa izgledalo u studiju, pogledajte u videu. Isto tako, tu je još jedan video, koji prikazuje Neil Younga za vrijeme protesta protiv Monsanta, u društvu farmera.

Očito je da je album “The Monsanto Years” najangažiraniji album još od 2006. godine, kad je Neil izdao album “Living With War”, uperen protiv George W Busha i njegove politike rata.

Cijela se tematika vrti oko pohlepe korporacija, ovaj put Monsanta, i kritika njenog djelovanja, i nažalost, rezultata.

Ovo sve skupa dolazi u pomalo bizarnom ozračju jedne sudske tužbe, Naime, udruženje proizvođača i zagovarača GMO hrane tuži državu Vermont, jer je na “referendumu” narod izglasao da se svaka hrana koja u sebi sadrži GMO, mora posebno deklarirati.

Drugim riječima, udruženje tuži državu, jer je prihvatila volju naroda i pokušat će je sudskim putem prisiliti da se pokori volji multinacionalnih kompanija. Bizarno do daske, ali pred tim ni mi ne smijemo zatvarati oči, jer sutra će i kod nas osvanuti isto. I protiv toga se bori Neil Young.

I oko ovog se uplela još jedna (možda) neugodna činjenica. Naime, Bono, vođa benda U2, je podržao Monsanto u njihovom osvajanju Afrike, prepoznavši u ovoj kompaniji, ili bolje rečeno, njihovim proizvodima, rješenje za nestašicu hrane u Africi. Dakako, i tu je velika politika odigrala svoje, jer svi ti nahranjeni stanovnici Afrike su sutra novi potrošači roba i usluga koje dolaze iz Amerike.

Dakle, Neil Young beskompromisno gazi onde gdje je uvjeren da je u pravu i uvijek u zaštiti „malog“ čovjeka. Posljednjih tridesetak godina ništa drugo i ne radi, već svoju muziku podređuje višem cilju. To je slučaj i ovog puta!

Ne mogu reći da ga ne podržavam u ovom što radi. Jer i sami smo svjedoci bezočnih ucjena kojima se služi lobi kako bi progurao usjeve GMO hrane na našim njivama.
Samo za razliku od Amerike, mi nemamo svog Neil Younga!


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh