Mythos – “XXV”

Stvarnost sanjara

Logos i Mythos – oprečna neizvjesnost koja nam preostaje, nepomirljivi pogledi na svijet, možda oba upravo na istoj osnovi.

No, Logos ima svoja ograničenja: on ne može ublažiti ljudsku bol ili tugu, ne može naći nikakav smisao u tragediji, ne može odgovoriti na pitanja u vezi s ultimativnom vrijednošću ljudskog života, ne može objasniti smisao života. To je sačuvano za Mythos.

Priča. Mitologija. Priča koja rađa mitologiju.

Ljudi vole zakoračiti u priču, a umjetnici su vizionari koji donose priču ili poruku, mitologiju kako bi poetski izrazili prirodu života, stvorili priče koje bi njihovim životima davale smisao i uputili ih kako živjeti svoj život.

Mythos bilježi ove nadnaravne mitove za naše moderno doba – u svoj njihovoj blistavoj i duboko ljudskoj važnosti, glazbeno ih oslikavajući, oživljavajući ih kao podsjetnik za nove generacije.


Mythos – “Legacy”

Prije četvrt stoljeća, klavijaturist Bob D’Eith i gitarist Paul Schmidt odlučili su stvoriti glazbu s idejom komponiranja za film i televiziju, sastavljajući instrumentale koji u sebi sadrže prilično emocionalne melodijske i ritmičke strukture. Prvih nekoliko proizvedenih skladbi poprimilo je jedinstveni vlastiti život. Kako su partneri surađivali i dovodili razne gostujuće session glazbenike, shvatili su da u njihovoj glazbi postoji nešto posebno. Glazba je stajala sama za sebe. Mythos je rođen.

Projekt je glazba bez granica, krećući se impresivno kroz različite stilove isprekidane svježim sintetičkim teksturama; graciozne skladbe nadahnute glazbenim okusima iz Europe, Afrike, Azije, Bliskog Istoka i drugih egzotičnih područja svijeta, spajajući klasični, svjetski, jazz, elektronički i plesni žanr, te stvarajući jedinstvenu kombinaciju glazbe koja je istovremeno i poznata i tajanstvena. Iako intrigantan pohod ambijentalnom, plesnom i rock stazom koju su zacrtali drugi umjetnici, ide dalje do širenja žanra, kao kaleidoskopska zbirka koja izaziva žanrove i klišeje suprotstavljajući oprečne ideje i zvukove.


Mythos – “Fly Away”

Ambijentalna, ali orijentirana na groove, eterična, ali utemeljena na neodoljivim plesnim ritmovima, spajajući zvukove koji su isključivo ljudski i organski (vokal, klavir i gitara) sa sintetičkim osnovama i atmosferama, glazba kanadskog dvojca nudi savršeno teksturiranu ravnotežu između elektroničkih zvukova koji su danas moderni i drevnih okusa koji odzvanjaju bezvremeno.

Umjetnici doista kombiniraju izuzetno precizno sviranje klasične i akustične gitare s neprestanim pasažima vrhunskih neoklasičnih klavirskih fraza, divnim klavijaturama i bujnom elektronikom, programiranim beatovima, gustim basovima, orkestralnim aranžmanima i ‘world music’ okusima instrumenata, često prožetim bujnim ne-lirskim nebesko senzualnim ženskim vokalima, stvarajući epske introspektivne melodije koje graniče s dubinom osjećaja.

Kvaliteta produkcije albuma je prvorazredna s očitim naporima koji se ulažu u stvaranje izvanrednih slika koje djeluju puno sanjivije od postojanja normalnog života.

Teško je opisati, a lako se zaljubiti. Kombinacija ritma i prostora potpuni je uspjeh u korištenju hipnotički zanosnih skladbi ispunjenim elegantnim melodijama, a sve zvuči neodoljivo (ne)stvarno … zvuči sve bolje sa svakim slušanjem ….


Mythos – “Planinata”

Ove godine je Mythos-ova 25. godišnjica, te sa zadovoljstvom objavljuju album ‘XXV’ s pet novih pjesama i devet potpuno remasteriziranih klasika.

Premda ovaj album nije ni duboko filozofski ni uistinu duhovan, njegov topli ambijent dovoljno je varljiv da se takvim prikaže slučajnom slušatelju svojim homogenim kontemplativnim raspoloženjem. Kao pozadinska glazba, egzistira adekvatno, ali svaki slušatelj koji očekuje božansku inspiraciju ostavit će po strani pitanje svoje vjere.

Stoga, ne čudi, da se glazbi često pripisuju duhovni ili natprirodni aspekti prirodnog svijeta.

Na ovaj ili onaj način, drevni mit je živo prisutan u suvremenoj umjetnosti. Ali mit je, a možda je uvijek i bio, više od vizualne knjige priča, mnoštva priča koje se uvijek iznova mogu ilustrirati. Čini se da mit zahtijeva transplantaciju u sadašnjost, reinterpretaciju prema današnjim idejama ili strepnjama.

Poziv na razmišljanje o novoj eri, novom zadatku i, shodno tome, potpuno drukčijoj tajni inicijacije, sada odzvanja cijelim svijetom svima onima koji su duhovno osjetljivi.


*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala. 


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh