Martin Barre – “Roads Less Travelled”

Listopad – 2018.

Martin Barre je bio najvjerniji suradnik Ian Andersona, pa i kad je Ian ubirao vrhnje na njegov račun, ali i kad je Jethro Tull bio na niskim granama.

Ostaje pomalo nejasan period života grupe Jethro Tull, odnosno trenutak u kojem je Barre rekao zbogom Andersonu, ali, sudeći po onome što se zna, nije bilo ugodno. Toj tvrdnji ide u prilog i činjenica da na posljednjoj turneji, u povodu pola stoljeća od izlaska albuma prvijenca, Anderson na koncertu kronološki predstavlja poprilično glazbenika koji su bili dio Jethro Tulla u pojedinim razdobljima, ali permanentno preskače Marina Barrea. Drugim riječima pokušava ga izbrisati iz povijesti grupe, a to je jednostavno, nemoguće.

Na drugu pak stranu Martin Barre sa svojim bendom nastupa, izdaje albume. Daleko je to od medijske pozornosti koju je imao kao član Jethro Tulla, ali znajući njegov karakter, savršeno je zadovoljan s time što ima. I ima poprilično, jer dok Ian Anderson (moram reći!) prostituira ime Jethro Tull, Martin Barre gazi nekim drugim poljima.

U tom kontekstu i ne čudi izlazak albuma Martina Barrea, “Roads Less Travelled”, koji u poznim godinama pokušava definirati svoj osebujan stil. Stil kojeg je podario matičnoj grupi, a kojeg sada modificira u skladu sa svojim afinitetima.


Martin Barre – “[This Is] My Driving Song”

I baš ti afiniteti određuju ovaj album, jer Martin Barre je počeo gaziti po folk/medieval izričaju koji je, budimo iskreni, visio nad njegovim opusom davno, davno. Dakako, i na ovom, sedmom solo albumu, Martin Bare ipak “praši” rifove i isporučuje sola.

Pored medieval izleta Martin skreće i u progresivne vode, ako ćemo taj pojam shvatiti nešto labavije.

Album je do tada njegovo najzrelije i najbolje ostvarenje, ali još je toga pred njim, tek je prešao sedamdesetu!


Martin Barre – “Roads Less Travelled” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh