Martin Barre – “Back To Steel”

Srpanj – 2015.

Martin Barre je veliko ime u rock muzici. No, i pored toga, Martin Barre je gitarista kojeg u pravilu zaobilaze priznanja, nagrade. Ali kad ga jednom čujete pamtite ga cijeli život.

Najpoznatiji kao gitarista grupe Jethro Tull, Martin iza sebe ima i solo karijeru. Ne toliko eksponiranu, skoro bi se moglo reći da je radio albume i oformljavao grupe “za svoju dušu”.

Album “Back to Steel” slavi pola stoljeća svirke, kako gitare tako i saksofona. Da, saksofona. Martin Barre je, iako poznat po gitari isto tako i dobar muzičar na saksofonu.


Martin Barre Band – “Back to Steel”

Sam album “Back to Steel” ima simbolično, a i doslovno značenje. Simbolika je u povratku korijenima, a doslovno, povratak na čelične žice na gitari. Dakle, nije mogao odabrati bolji naslov.

Kompozicije na albumu su sazdane od čiste rockije do jazzy tema, i neizostavnog bluesa. Isto tako, 42 godine u Jethro Tullu, ipak ostavlja trag. Tom su tragu posvećene dvije kompozicije, “Skating Away” i “Slow Marching Band”. Na drugu stranu, album zatvara obrada vječnog klasika Beatlesa “Elenor Rigby”.

Ono što će mnoge iznenaditi slušajući ovaj album, pored saksofona, jest Martinov vokal. U matičnoj grupi u potpunosti gurnut u stranu, na ovom ostvarenju, možda malo prekasno, dolazi do punog izražaja. Čudnovato je slušati nekoga koga cijelog života znate samo s gitarom u rukama.

Iako ne postavlja neke nove standarde, album nakon slušanja ostavlja svakog zadovoljnog. Bilo bi previše očekivati više od toga, jer, budimo iskreni, rijetki to danas uspijevaju.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh