Mahavishnu Orchestra – “Inner Worlds”

Siječanj – 1976.

Nakon briljantnog koketiranja sa spojem klasike i fuzije, („Apocalypse“),  ogromnog iskoraka u neistražena polja eklektičke fuzije („Visions of the Emerald Beyond“), druga (okrnjena)  inkarnacija Mahavishnu Orchestra izdaje album „Inner Worlds“

Bilo je to šesto izdanje ovog velikog benda i ujedno prvo veliko razočarenje isporučenim. Svi prethodnici, bez izuzetka, su doticali nebo noseći u sebi božansku notu, i kad se očekivao nastavak, hladni tuš.

Iako okrnjena inkarnacija (Jean-Luc Ponty i Gayle Moran su otišli), ipak je bar Gayle dobio dostojnu zamjenu. Violina nije zastupljena na albumu, tako da Pontyjev odlazak nije narušio koncept dolazećeg albuma.


Mahavishnu Orchestra – “All in the family”

„Inner Worlds” ima svoje trenutke, ali ti bljeskovi su veoma rijetki i albumom prevladava sterilni izričaj koji na trenutke prelazi u stilske vježbe, pokazivanje virtuoznosti na instrumentima, koja u biti malo koga interesira i ništa ne kaže.
Da bi se shvatili gabariti pada McLaughlina na ovom albumu treba samo reći da su svi prethodnici redom, ne imali bljeskove za bljeskovima, nego su svi redom bili jedan veliki bljesak.
I onda ovo!


Mahavishnu Orchestra – “Way of the Pilgrim”

Nije ni čudno da je ovo posljednji album Mahavishnu Orchestra, i nije ni čudno da će se bend ponovo oformiti tek za desetak godina i s upitnim uspjehom.

Ljubiteljima fuzije to vrijeme, a oni su se brojali u milijunima, jer fuzija je bila „in“, album „Inner Worlds“ je označio kraj jedne ere i znak da se pokrenu  u nekom drugom, novom smjeru. Pogotovo jer je fuzija kao žanr tonula u manirizam i samodopadnost koji nažalost nisu vodili u nekakav kreativni underground, kao što je to bio slučaj s progresivnom muzikom. Jednostavno se urušila sama u sebe. Tako danas veoma rijeko na sceni uopće postoje bendovi koji izvode i žive fuziju, a vrijedni su spomena.

Možda pak na drugu stranu, album „Inner Worlds“ i nije toliko loš, ali samo pod jednim uvjetom, da je to prvi Mahavishnu album s kojim se slušatelj susreće. Sve ostalo mu daje veliki, veliki minus koji najmanje služi na čast McLaughlinu, kao lokomotivi i kreativnom geniju koji je iznjedrio najmonumentalnija djela moderne muzike.

U tom ozračju, ovaj album je jednostavno nepotreban.


Mahavishnu Orchestra – “Inner Worlds” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh