Mahavishnu Orchestra – “Apocalypse”

Travanj – 1974.

album-art

00:00

Prva inkarnacija Mahavishnu Orchestra je bila na biološkom kraju svog postojanja. Povijesnu ulogu su ispunili, i jedino što je još preostalo jest razići se kao veliki. Tome je pridonijela i činjenica da je McLaughlin, alfa i omega grupe, najavio ostalim članovima da namjerava snimiti album s muzikom koja će biti spoj jazza i rocka, ali i klasike, te da namjerava angažirati simfonijski orkestar.
Nagriženi tenzijama između sebe, članovi su reagirali samo na jedan način, bio je to kraj najveće fusion grupe u povijesti moderne muzike.

McLaughlin nije gubio vrijeme, okupio je novu ekipu, od koje je isto kao i za prijašnje inkarnacije, od imena zastajao dah, te krenuo dalje u nepoznato. Odabrao je George Martina za producenta, jer George je imao klasično obrazovanje i dakako, veliko iskustvo u studiju, kako s klasičnim aranžmanima koje je pisao i producirao za Beatlese, tako i modernim pristupom produkciji koja u njegovim rukama nije robovala nikakvim klišejima, ni uzancama.

Iako sastavljena od jakih ličnosti, druga inkarnacija Mahavishnu Orchestra ulazi u studio s novim materijalom, u kompletu napisanim od strane John McLaughlina. Prije ulaska slijedio je period rada s London Symphony Orchestra, pod ravnanjem Michael Tilson Thomasa. Ukratko, za poznavatelje muzike, bio je to dream team!


Mahavishnu Orchestra – “Hymn to Him”

Kad je album „Apocalypse“ izašao uslijedilo je ne malo iznenađenje. Svi su znali da McLaughlin sprema nešto novo, svi su znali da je u igri i klasični izričaj u kombinaciji s jazzom i rockom, ali, to što je bilo na albumu doslovno nitko nije očekivao, bar ne u ovakvom obliku, „Apocalypse“ je de facto simfonija u pet stavaka.

Album je unisono pomeo sve negativne / mlake kritike već u prvim danima života i nametnuo se kao neprikosnoveno remek djelo ne samo žanra, već epohe. Nitko ovako nije lucidno, ingeniozno, genijalno ukomponirao fuziju i pri tom je spakovao u klasičnu ambalažu.

Koji je status album sebi priskrbio svjedoči sam George Martin, koji je po završetku rada na albumu „Apocalypse“ izjavio: “one of the best records ever made”. I ne samo to, godinama kasnije, u jednom od razgovora s novinarima je izjavio da je kompozicija „Hymn to Him“ najveća kompozicija modernog doba, te pripada uz bok najvećim kompozicija uopće.
Vjerujem da dalje ne treba.

I za kraj ono bizarno za današnje pojmove, a onda, skoro normalno, album „Apocalypse“ dolazi na top liste, i to u Americi na Billboard (#43. mjesto!!!), te u Australiji gdje se smješta na #82. mjesto.

Nakon ovog albuma Mahavishnu Orchestra izdaje još jedno remek djelo „Visions of the Emerald Beyond“, koji postaje ujedno i „swan song“ jedne od najvećih grupa svih vremena.


Mahavishnu Orchestra – “Apocalypse” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

na vrh