Little Richard – „Long Tall Sally“

Ožujak – 1956.

Lavina ranog rock ‘n rolla se zakotrljala. Na scenu su stupili umjetnici koji su povukli sa sobom mladost željnu nečeg drugačijeg od srcedrapajućih tin pan pjesmuljaka koji su carevali od završetka Drugog Rata.

Jedan od izvođača koji su bili na putu da postanu idoli mlade generacije bio je Little Richard. Svojim je hitom “Tutti Frutti” zarobio top liste svih provenijencija.

Godinu nakon velikog uspjeha, Little Richard u suradnji s Robert “Bumps” Blackwellom i Enotris Johnsonom izdaje svoj najveći hit „Long Tall Sally“.

Pjesma po izlasku nezaustavljivo osvaja američki kontinent, preljeva se preko Atlantika i ukratko, postaje ono što danas jest, vječni standard. Imajući dva uzastopna svjetska hita Little Richard si priskrbljuje kartu za vječnost, pogotovo u svjetlu obrada njegovih kompozicija koje će uslijediti u kasnim šezdesetima i početkom sedamdesetih.


Little Richard – „Long Tall Sally“

Sve je ovo zacementirao 1958. godine kad izdaje “Good Golly, Miss Molly”, još jedan evergrin i time definitivno upisuje svoje ime u povijest ranog rocka.

„Long Tall Sally“ dolazi na prvo mjesto Billboarda (rhythm and blues chart), te se istovremeno penje na #6. mjesto pop liste. (bio je to nesvakidašnji uspjeh, ne zaboravimo da je 1956. godine, kad je singlica izdana, u Americi vladala rasna segregacija i da su bijelci slušali samo bijele izvođače, a obojeni, obojene).
Muzički magazin Rolling Stone uvrštava pjesmu „Long Tall Sally“ na #55. mjesto svoje liste The 500 Greatest Songs of All Time.

U čast Little Richarda, the Beatles i Elvis su objavili obradu ove pjesme.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh