Jimi Hendrix
1942. – 1970.

Rujan – 1970.

James Marshall “Jimi” Hendrix, rođen kao, Johnny Allen Hendrix, je pronađen mrtav u svom stanu u Londonu.

Vijest o njegovoj smrti se munjevito proširila zemaljskom kuglom (i bez interneta). Svi mediji su bili puni natpisa o njemu, kao da je na veličini dobio tek svojim odlaskom. (možda i jest!).

S navršenih 13 godina nisam u potpunosti shvaćao o čemu se radi, jer Jimi je bio muzičar kojeg u to vrijeme nisam baš razumio, a i svirao je muziku koja mi je na trenutke bila strana. No, ono čega se sjećam, da su čak i državni, kontrolirani mediji, donijeli vijest o njegovoj smrti. Pomalo me bunila ta pažnja medija, koji su se do tada njime bavili samo u negativnom kontekstu. I to mi je dalo naznaku da se radi o nečemu velikom.

Vrijeme je prolazilo i dakako, Jimi Hendrix postaje i meni ono što i svima u to vrijeme, veliki, možda najveći ikada.


Jimi Hendrix – “Purple Haze”

Okruženje tih godina je bilo iznimno. Umjetnici su davali sve od sebe, publika bezrezervno uzimala sve što joj se ponudilo, a diskografske kuće nemilosrdno izrabljivale svoje pulene, vodeći računa da ovi imaju dovoljno droge. (Black Sabbath od prva četiri albuma nije zaradio ni cente kao sastav).

Jimi je uzletio brzinom munje. U Americi je svirao po klubovima i do dolaska Chas Chandlera, koji će ga odvesti u London, nikako nije uspijevao realizirati svoje ideje. Prelaskom Atlantika stvari se mijenjaju munjevitom brzinom. Odjednom je Jimi Hendrix bio “IN“, svi su ga željeli vidjeti i čuti. Družio se s kremom ondašnje scene.

Prvi album „Are You Experienced“, kojeg su nosile singlice „Hej Joe“ i „Purple Haze“, instant dolazi na top listu u Engleskoj, penje se do #2 mjesta i tu stoji 33 tjedna. Pohod na prvo mjesto su zaustavili Beatlesi svojim albumom „Sgt. Papper’s…“.

Od tada karijera Jimi Hendrixa odlazi nebu pod oblake. Sljedeći albumi potvrđuju status superstara. „Electric Ladyaland“, remek djelo rocka, biva ujedno i posljednji album kojeg je snimio s bendom, Experience.

Nastup na Woodstocku i oformljivanje Band of Gypsis su bili logični potezi i s njima Jimi Hendrix ostaje u centru pažnje, dakako, svojom svirkom, ali i poročnim životom.

U tijeku snimanja svog posljednjeg albuma „Cry of Love“, Jimi Hendrix prolazi kroz najtežu krizu u svom životu. Očito je kriza bila preduboka, jer je na nekim nastupima u to vrijeme, jednostavno napuštao scenu usred koncerta, govoreći „da je već mrtav“.


Jimi Hendrix – “Voodoo Child (Slight Return)”

Album nikad nije završio.

Svejedno, nakon njegove smrti, izdan je posthumno i koliko toliko se smatra njegovim legalnim izdanjem.

Način na koji je umro i ono što je uslijedilo nakon njegove smrti, bolje ne spominjati na ovom mjestu, jer je degutantno.

Samo mala crtica.
Svatko, ama baš svatko, na tržište je plasirao „njegove“ ploče, studijske materijale i žive snimke. Tržište su preplavila neautorizirana izdanja. Njegova obitelj je tek nakon mnogo godina uspjela pravnim putem sve to skupa regulirati, ali ogromna šteta je već bila napravljena i džepovi lešinara puni.

Jimi Hendrix jest preminuo tog Rujna 1970. godine. Fizički je nestao sa scene, no, i pedeset godina nakon njegove smrti, njegov uticaj i sječanje na njega je toliko jako, da se slobodno može reči da mu je tog dana sv. Petar, gore na vratima neba, uručio kartu za besmrtnost.

Iza njega je ostalo puno, previše da bi u ovom kratkom osvrtu išta ozbiljnije spomenuo, to ću odraditi u seriji emisija kad za to dođe vrijeme.

Za ovaj put, jedna malo poznata činjenica, koje, bar koliko ja znam, nema ni  na netu.

Dijelim je s vama ovim putem.
Naime, prije smrti, Jimi Hendrix je bio opsjednut eksperimentom, što se debelo vidi na albumu „Electric Ladyland“, kao i uostalom na svim albumima, uključujući i debut. („Third Stone from the Sun“).


Jimi Hendrix – “Third Stone from the Sun”

Ne mogavši svoje zamisli pretočiti u zvuk, manijakalno je provodio dane u studiju, nakon kojih bi jednostavno izbrisao napravljeno. A namjera mu je bila stvoriti „svemirsku simfoniju“!
Smrt ga je prekinula u tome, ali da je poživio, uvjeren sam da bi je napravio.

Bilo kako bilo, Jimi Hendrix postaje ikona rocka, velika ličnost uz koje se veže 20. stoljeće i dakako, član kluba “27”, dugog niza umjetnika „koji su umrli prije tridesete“!


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh