Jake Holmes – “Dazed and Confused”

Srpanj – 1967.

Kad je Jake Holmes izdao album prvijenac “The Above Ground Sound”  odmah je bilo jasno, pjesma „Dazed and Confused“ je ta koja nosi album.

Kako bi kapitalizirali njen iskorak, lansira se i singlica na kojoj je „Dazed and Confused“ na „a“ strani.

Bila je to godina u kojoj je psihodelija preuzimala primat i bila trend kojeg su naveliko rabili svi koji su imali aspiraciju prema top listama i radio postajama. Sam je Jake svojevremeno rekao da mu je glavna inspiracija bila muzika grupe the Byrds i grupa the Blues Project. No, istovremeno nije napustio svoje uporište u bluesu. To je pjesmu „Dazed and Confused“ smjestilo u razred u kojem su obitavale velike kompozicije trenutka, a koje su bile pogodne za obrade.

Dakako, prvi su na nju bacili oko Yardbirds, te je uskoro postala dio stalnog koncertnog repertoara grupe. Bio je to tek početak, jer ono najglavnije je tek trebalo doći. Naime, nije mi poznato da li je pjesma „Dazed and Confused“ postigla uspjeh na top listama, ako i jest, ipak je ostala na margini glavnih događanja i autoru nije donijela bog zna kakvu slavu.

Nakon što su se Yardbirds raspali, Jimmy Page osniva Led Zeppelin i na prvom albumu grupe uvrštava novu verziju pjesme, koja će taj put ući u povijest.

Sada slijedi ono ružno. Naime, Led Zeppelin su se potpisali kao autori pjesme (muzike i teksta) iako je bilo očito da je pjesma čista obrada Jakeove kompozicije. (više o ovome i ostalim „plagijatima“ grupe Led Zeppelin možete naći ovdje!).

Dugo godina Jake nije reagirao na krađu??, no, očito po nečijem savjetu, pokušava kontaktirati Led Zeppelin, ovi mu ni nakon opetovanih pokušaja uspostavljanja kontakta, ne odgovaraju. Dakako, slijedio je sudski spor, koji nije završen presudom, već (kako je bio običaj kod Led Zeppelina), van sudskom nagodbom za nepoznati iznos i priznavanja „ko-autorstva“ ili kako danas piše, “By Page – Inspired by Jake Holmes“  (osobno se ne bih baš složio ni s time, jer pjesma je čista obrada, a ne samostalno djelo inspirirano originalom!)


Jake Holmes – “Dazed and Confused”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh