J.R. August – “Still Waters”

Pisati o djelu koje (prividno?) stoji na suprotnoj strani svjetonazora nije baš lako, ni bezbolno. Zahtjeva izuzetan napor, postavljanje konteksta, studiranja tematike i nadasve, sa stalnim „strahom“ da će se promašiti ono osnovno, „što je pjesnik htio reći“.

Kao pragmatičnom ateisti, koji jest čitao Bibliju, ali i koji vjeruje da voda vrije i na 72 °C  i zna da to nije djelo nikakvog nadnaravnog biča, već jednostavno odnos temperature i tlaka, teško mi prihvatiti bajku kao stvarnost ili pak događanja čuda koja su joj prethodila i na koju se naslanjaju.

No, umjetnost jest umjetnost, koja ne pita kakav je dan ili kako će biti sutra, već jednostavno traži pristup kojim će se ista pretočiti u riječ, sliku ili notu.

Stoga, nakon uvoda, evo o novom  albumu J.R. Augusta, „Still Waters“, ono što mislim, osjećam i nadasve, impresija s kojom ga doživljavam.


J.R. August aka Nikola Vranić je čudna biljka u našem muzičkom vrtu. Iznikao u zabačenom „kantunu“ mješavine undergrounda/progresive/popa, .. , samostojno egzistira bez ikakvih dodirnih točaka s postojećom scenom, kako u nas, tako bogami i vani.

Razvijajući specifični izričaj kao svoj „trade mark“ može od njega raditi što god hoće i usmjeravati ga gdje želi. Stoga, trenutne aspiracije, kontemplacije i afiniteti su jedini parametri koji određuju gdje će biti danas, sutra, prekosutra , … , o tome gdje će biti sljedeći tjedan, teško da i on sam zna.

Trenutno ga je raspoloženje zateklo u prepričavanju najstarije priče. Možda ne najstarije kronološki, ali vjerski na našim prostorima, to da. Izbjegavajući vješto pečat vjerskog albuma (Christian rock žanr), Nikola ne pada u zamku „slobode okova vjere“, već jednostavno izlaže svoju unutrašnjost izvrćući je kao jaketu s dvije strane. Kod jakete se unutrašnja strana obično „izvrne“ kako bi se zaštitila (dragocjena) vanjska strana i baš je to ono čemu autor stremi. Ne negirajući postojanje vjerskog identiteta i fragmenta, ali čuvajući onaj svjetovni, Nikola nas uvodi u svoj svijet „najstarije priče“. Muzikom i lirikom album nas vodi kroz trenutke ili bolje rečeno bljeskove svijesti, osvjetljavajući nam jedno vjerovanje koje se ne zasniva na dogmi, već na preispitivanju unutarnjeg vjerovanja.


J.R. August – “Release Me From My Sin”

Ne vjerujem da je Nikola veliki vjernik, bar ne po „lizanju oltara“, i to ga svrstava u jednu ogromnu armiju koji vjeru žive, a ne reklamiraju. Stoga, ovaj album s ideološke strane nema predznaka, nema suda, već je život sam po sebi, onakav kakav bi trebao biti u njegovoj viziji.

I tu mu je najveća vrijednost.

Ona druga vrijednost, zemaljska, je dakako i te kako prisutna. Plivajući u svom žanru kojeg je stvorio Nikola nam donosi nove kompozicije, striktno oslonjene na liriku i njeno značenje. Pa i atmosfera kojom obiluje ovaj album (kao uostalom i prethodnici), ukazuje na jedinstvenost postojanja ovog umjetnika. Prateći se na klaviru uz rijetku asistenciju drugih instrumenata i povremeno back vokala, isporučuje pregršt prekrasnih (prigušenih) melodija, koje bi se možda dale razviti, ali bi vjerojatno u tom izgubile esencu koja ih krasi. Drugim riječima, melodijski, album je prekrasan, prepun melodija koje svojom konstrukcijom odskaču od klasičnog poimanja forme. Možda, možda, ako se mene pita, a ne pita, jača uloga zbora u pratnji bi im dala dodatnu sakralnu dimenziju.


J.R. August – “Lonely”

O produkciji na ovom album radije ne bih, jer je u potpunosti u službi atmosfere, glazbe i same lirike. Da je album sniman u studiju možda bi drugačije zvučao, možda bolje, ali možda i gore. Ovako imamo točno ono što je autor zamislio i realizirao. Svidjelo se to kome ili ne.

Ima neka tajna veza između Nikole i vode. Voda u ulozi nositelja života, uostalom, i temelj njegove kreacije. U naslovima svih albuma je riječ „voda“. Iako iz različitih izvora, upućuje u duboku proživljenost bivstvovanjem i spoznajom izvora postojanja.

I sama činjenica da još uvijek na neki način živimo (dišemo) u vodi, vrača nas na neki početak u kojem se počinje rađati krug života i smrti.

I tu nema više govora o vjeri ili nauci. Sam pojam sa svojim značenjem seli u duhovnu sferu, čiji je najveći postulat Svijest.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh