Henry Mancini – „Moon River“

Listopad – 1961.

Henry Mancini otvara svoj opus s vječnom „tin pan“ kompozicijom, „Moon River“.

Moon River“ postaje nositelj soundtracka čuvenog filma „Breakfast at Tiffany’s“, te zajedno s filmom pobire sve što se moglo u to vrijeme.

Vjerojatno nitko ne zna danas koliko je puta bila obrađena i u koliko prilika je izvedena.

No, sve ovo skupa, iako dio muzičke povijesti, nije ono čime se bavim u ovom osvrtu.

Naime, Henry Mancini je nakon ovog vječnog hita komponirao bez prestanka i u jednom trenutku mu se „omakla“ tema, koja ne samo da je postala vječna, nego je obilježila cijelu epohu u filmskoj, igranoj, a pogotovo crtanoj/animiranoj, povijesti. Pretpostavljate, „Pink Panther“ i nezaboravni, vječni rif na saksofonu.


Henry Mancini – „Moon River“

Uspješno nastavljajući liniju igranog filma, i osamostaljenja animiranog lika, „Pink Panther“ doživljava drugu mladost, koja traje do današnjih dana. Ne postoji stanovnik ove kugle koji nije čuo tu melodiju i dakako, oduševio se njome.

Još kad je spojimo s nezaboravnim inspektorom i likom iz crtanog filma, onda je jasno zašto jednostavno ne može nestati iz naših glava – zauzela je previše mjesta u njima!


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh