Härmälän Mimosa
“Saatana saapuu hermostoliittoon”

umirujuće putovanje u globalne mitove

Putujući kroz razne labirinte koji zasipaju prog folk podžanrovsku scenu, lako se možemo izgubiti među svim tim različitim stilovima, čak i unutar opusa jednog sastava, a kamoli cijelog kozmičkog prog prostora. Postoje tisuće sastava širom svijeta, od kojih mnogi zagovaraju vlastiti eksperimentalni pogled na tradicionalnu glazbu, gdje se tradicionalni korali i srednjovjekovne balade pjevaju u glazbenom jeziku sastavljenom od melodija, ritmova i instrumentacije modernijeg prizvuka.

Kao što sam već spominjao kroz svoje tekstove, tradicija nadahnute glazbe iz keltskih, britanskih, nordijskih, bretonskih i slavenskih izvora oblikovala je klasičnu i modernu glazbu od zore vremena, često kao legendarne (čitaj: bajkovite) priče o ljubavi, hrabrosti i magiji.

Postoji nešto zapanjujuće jezivo u nordijskoj tradicionalnoj glazbi, možda čak i više nego u njezinoj keltskoj rođakinji, njegujući snažne duhovne veze s mnogo širim rasponom mitova, religijskih motiva i povijesti, izražene kulturnim integritetom, budući da na neki način prenosi spokojnu hladnoću nepreglednih skandinavskih prostranstava. To je kontrast ljudske topline i polarne atmosfere, mjesto gdje se često preklapaju mit i glazba, pri čemu je upravo ta onostranost svrha i poanta svega.


Härmälän Mimosa – “Kuuhunmaatunut”

Kao fluidna i sporadična postava, Härmälän Mimosa nas vodi duboko u Skandinaviju, u dijelove s toplim, suptilnim finskim naglascima i epskim baladama koje povezujemo s tim sjevernim krajevima, gdje se glazbena inovacija razvija vjerojatno iz kolektivne slobode svirača u uvođenju vlastitih ideja i stilova, postižući estetski čvrst, ali ipak osobni krajnji rezultat.

Od pažljivih konstelacija čiste ljepote do eskapada nešto izazovnije prirode, elegantna, sofisticirana, mračna i mistična folk glazba s prizvukom jazza, blagoslovljena transcendentnom zvučnom i lirskom podlogom, uvelike sažima materijal koji su istraživali na ovom svom drugom studijskom albumu.

Sve premise su ovdje: utvrđene književne i mitske teme postavljene uz modernu glazbu; ukusan spoj električnih i tradicionalnih instrumenata; kontinuitet tona; bogata vokalizacija na više razina, prekrasna isporuka melodije i bezvremenski zvučni svijet.


Härmälän Mimosa – “Aurinkomme ylösnousi (Virsi 105) “

Sveukupno, iz naizgled vrlo jednostavnih struktura pjesama može se pronaći zaista mnogo, a tonska umjetnička istraživanja ne zvuče niti dosadno niti umjetno produženo. Nježni elektronski elementi su po mom mišljenju potpuno šarmantni, a rijetke rustikalnije agresivne teme prihvatio sam kao kontrastne čimbenike, razumljivu ljudsku stranu novčića, koja se rastapa s vremenom kao glatki i relevantni dio vlastitog izraza.

Stihovi su prilično duboki i poetični, iako će, nažalost, bez poznavanja jezika taj aspekt njihove glazbe mnogi slušatelji izgubiti.

Uzvišeno, s vrhunskim prozračnim, krhkim i delikatnim, ali snažnim vokalima, ovo je vrsta tiho ambicioznog glazbenog pothvata koji potiče slušatelja da provede vlastito daljnje istraživanje utjecaja i inspiracija koje se nalaze u njemu, a opet, cijelo vrijeme je umotan u slatko reflektivne melodije za koje je potrebno vrijeme i beskrajno slušanje da bi se ispravno cijenilo, i otkrije koliko je cijela svita varljivo višeslojna, suptilno složena i bogato izražajna, prepuna nadrealnih lirskih slika isporučenih sa suzdržanošću, pomnim razmišljanjem i radosnom naklonošću prema životu i svoj njegovoj prirodnoj ljepoti.

To je čudesan učinak, stvara liminalni svijet koji nije ni prošlost, ni sadašnjost ni budućnost.

Albumi kao ovaj su glazbeno iskustvo koje je podcijenjeno i nepoznato u popularnoj kulturi. Šteta, jer ovakvi albumi predstavljaju glazbu stvorenu iz čiste ljubavi prema umjetnosti, kulturama i konceptima koje predstavljaju.


Härmälän Mimosa – “Auringolle”

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh