Gryphon – “Raindances: The Transatlantic Recordings 1973-1975”

Kolovoz – 2018.

Jedna od najvećih pozitivnih činjenica sedamdesetih jest da je svatko imao svoju šansu da sa svojim izričajem nastupi i čak snimi album, katkad i na neviđeno.
Sve progresivno se prodavalo, tako da diskografski moguli kojima je bilo samo do zarade nisu puno pitali, a i prema njihovim priznanjima, ni razumjeli o čemu se radi.
Bilo je bitno da donosi novac!

Najveća renesansa progresivne muzike je donijela u tom periodu nebrojeno sastava koji su našli svoje mjesto pod progresivnom kapom, neki odmakom u budućnost, netko kreiranjem uvrnute sadašnjosti, a netko s pogledom unatrag, u prošlost.

Jedan od takvih bendova je bio Gryphon koji je sedamdesetih stekao malu, ali vjernu bazu sljedbenika. Bili su neizostavni faktor progresivne scene, pogotovo otvorenih koncerata i festivala, ali i jedan od rijetkih koji je svojim izričajem ostao u srednjem vijeku s blagim dodirom (ondašnje) sadašnjosti.

Već su prvim albumom istoimenog naslova na sebe skrenuli pažnju auditorija, da bi ga sljedećim “Midnight Mushrumps” učvrstili i trećim, “Red Queen to Gryphon Three”, sebi priskrbili kartu za muzičku povijest. Doduše, iako najkomercijalniji, “Red Queen to Gryphon Three” je donio grupu u nešto moderniziranom izdanju, no za divno čudo, nitko im to nije zamjerio.

Grupa se raspada 1977. godine snimivši izuzetno uspješne albume “Raindance” i “Treason”.

U ozračju izlaska novog albuma “ReInvention”, matična kuća je izdala kompilaciju “Raindances: The Transatlantic Recordings 1973-1975” kojom pokušava prokrčiti put albumu kod novijih generacija. Sam odabir pjesma na kompilaciji je pomalo diskutabilan, u progresivnoj muzici je veoma teško izdvojiti esencijalne radove, jer svaki je za sebe u nekom trenutku bio “to”!

No, bilo kako bilo, za mlade generacije, ali starije koji su propustili ovu grupu kad je bila aktivna, kompilacija predstavlja dobar uvod u novi album “ReInvention”, koji je u medijima okrenutim progresivnoj muzici dobio veoma visoke ocjene!


Gryphon – “Opening Move”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh