Greta Van Fleet – “The Battle At Garden’s Gate”

Akordi zvjezdane prašine

Dugogodišnju tvrdnju da je Led Zeppelin plagirao poznati riff u “Stairway To Heaven” američki je žalbeni sud ukinuo prošle godine. Među čimbenicima obrane Led Zeppelina bio je argument da se splet akorda u uvodu gitare Jimmyja Pagea pojavljuje u pjesmama koje datiraju od prije 300 godina. Slijed bilješki u “Stairway To Heaven” povezuje daleku prošlost s onom nedavnom, ali i sadašnjom.

Standardne povijesti rocka bilježe da su ovu vrstu glazbe ubili disko i punk. Ali apetit za to nikada nije nestao. Poput 300 godina starog spleta akorda u “Stairway To Heaven”, i klasični rock je trajno odsjeo u kolektivnoj svijesti.

No, što točno znači stvaranje klasičnog rocka u 21. stoljeću?

Preporod u popularnoj glazbi cikličan je, a mladi kvartet iz Michigana penje se stepenicama upravo ovog stepeništa, potaknut kolekcijom ploča svojih roditelja, te uveo klasični rock u novo doba prizivajući njegov duh svojim izvedenim izrazom.

Već dugo nije bilo rock sastava koji je postigao takav komercijalni uspjeh i podijeljena mišljenja javnosti i kritike kao što su to učinili Greta Van Fleet svojim početnim snimkama.


Greta Van Fleet – “Heat Above”

Zadovoljavajući čežnju za prošlim vremenima i budeći nadu za nastavak retro stila, izdvojili su se svirajući klasični rock, temeljen na ‘vintage’ zvuku koji je dva ili čak tri puta stariji od njih, izgledajući potpuno neopterećeni daljinom, ironijom, kulturnim stvaranjem poanta ili čak samosviješću, jer posjeduju vještine i melodičnu snagu da postanu sastav koji će zauzeti prostor među velikanima rock glazbe, iako još uvijek ne, jer njihova je karijera tek započela, a evolucija kojoj smo svjedočili od njihovog prvijenca do ovog albuma previše je značajna da bismo je mogli zanemariti.

Oni koji vrište kako je “rock mrtav!” ili namjerno ignoriraju raskalašene zvukove ovog sastava (i ne samo ovog), koji ima glazbeni duh bogat poštovanjem prema prošlosti, kao i teatralnost koja je savršeno prikladna za nesretne visine koje glazba sastava obično doseže, ili, pak, svjesno pokušavaju nametnuti tu dogmu iz tko zna kakvih lucidnih razloga.


Greta Van Fleet – “Built By Nations”

Moćan i rezonantan vokal Josh Kiszke prava je sila prirode, te istovremeno i najmoćnije oružje sastava. Širokog glasovnog raspona i srdačne izvedbe, Joshov glas podsjeća na stil i  registar Robert Plant-a, David Surkamp-a ili Geddy Lee-a, te leti visoko i široko nad krajolikom instrumentacije sastava jasno izrađenog da potakne osjećaje i uvlači nove i stare obožavatelje u njihovo putovanje i proces.

Energija i duh koji pokreću sastav osvajaju, a taj je pogon sada doveo do ‘The Battle At Garden’s Gate’, novog studijskog albuma, koji je impresivan i svojim opsegom i detaljima.


Greta Van Fleet – “Broken Bells”

Album ima eleganciju kakvu mladi sastav još nije vidio, s gudačkim orkestrima, zborovima, zvukom Hammond klavijatura i klavirom, istraživačkim pjesmama i sastavom koji stvara vizualnu priču sa svakom pjesmom, isporučujući potresne rock melodije. Svaki instrument stvara uvjerljivu pjesmu koja pokazuje varijacije u njegovom intenzitetu, čineći ga dinamičnim i uzbudljivim, gotovo epskim, ne štedeći na glamuroznim aranžmanima i rječitosti svojih skladbi, ali uspijevajući to učiniti bez da zvuči pretenciozno i nepotrebno.

Lirski gledano, teme doslovne i figurativne bitke vijekovima vođene kako u društvu tako i u nama samima dominiraju prozom, koje se često izriču kroz alegoriju s mitološkim tonom, vidljive i kroz ‘Tolkienesque’ naslovnicu i intrigantan naslov. Živimo u vrlo opasnom vremenu i stvaranje reflektirajućih poruka dobro je “oružje” da potrajemo u vremenu.

Stoga, riječ je manje o odavanju počasti onome što je prije bilo, a više o kovanju puta prema budućnosti koja pronalazi sastav koji ne odbacuje svoju gorljivu odanost umjetnicima zbog kojih su željeli svirati rock.

Bratstvo, izgaranje i vjerovanje: priča o tome kako su Greta Van Fleet preuzeli svijet – i pobijedili…


*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala. 


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh