Gerry Rafferty – “Baker Street”

Veljača – 1978.

U turbulentnim vremenima, događaju se, turbulentne stvari.
To bi u najkraćim crtama bio opis kompozicije „Baker Street“, Gerry Raffertyja.

Nastala u izdavačkom vakuumu, kad je Gerry bio spriječen pristupiti studiju rad sudskih parnica s bivšim bendom, Stealers Wheel, (kako je sam kazao, svatko je tužio svakoga, jer se iznenada na horizontu ukazala prilika za ozbiljnom zaradom, poglavito radi hita, „Stuck in the Middle with You”, kojeg su imali kao bend).

Kako je svako malo morao putovati iz Paisleyja u Škotskoj, gdje je stanovao, u London radi parnica koje su bile u tijeku, u Londonu je stanovao kod prijatelja, u Baker Streetu, te je i sam naslov došao iz naziva te ulice. Pa i sama lirika je u biti opisivala stanje i trenutnu situaciju na kreativnom planu ovog umjetnika.


Gerry Rafferty – “Baker Street”

No, sve je ovo u neku ruku bilo normalno, pogotovo za period kad se radnja odvijala, i tako bi ostalo, da nije jedne druge, daleko značajnije činjenice.
Naime, kad je Gerry donio kompoziciju u studio, bio je to sirovi uradak, s mnogo rupa, koje se i pored ubacivanja gitarskih dionica nisu uspjeli popuniti. Na to je saksofonista Raphael Ravenscroft došao s (danas poznatim) riffom na saksofonu i kockice su se posložile.

Povijesno manji problem je bio taj što je Raphael kasnije izašao u javnost da je ček kojim je bio isplaćen u iznosu od  £27, bio nevažeći, što je Gerry kasnije nekoliko puta demantirao.
Onaj veći problem stoji u sličnosti ovog riffa s deset godina starijim riffom iz kompozicije “Half a Heart”, jazz saksofoniste   Steve Marcusa. Dakako, Raphael je sve skupa negirao, no, kad se poslušaju obje kompozicije, sumnja ostaje visjeti u zraku.

Bilo kako bilo, „Baker Street“, izdana na drugom solo albumu Gerry Raffertyja, „City to City“, ulazi u povijest moderne muzike, ovjenčana nezaboravnim i vječnim sax riffom, i kao takva je u svoje doba poharala sve moguće svjetske top liste, smjestivši se, ako ne na vrhove, onda veoma, veoma blizu točke gdje vlada vječni snijeg i led (čitaj, novac i slava!)


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh