Gavin Harrison – “Cheating the Polygraph”

Travanj – 2015.

Bubnjar grupe Porcupine Tree, Gavin Harrison objavljuje novi solo album,  „Cheating the Polygraph“.

U vrijeme izdavanja ovog albuma Gavin Harrison je bio jedan od tri (četiri) bubnjara u progresivnoj grupi King Crimson. Prije tog angažmana je radio s Iggy Popom, Lewis Taylorom, Manfred Mannom i Kevin Ayersom.

Album “Cheating the Polygraph” sazdržava samo obrade kompozicija matične grupe Porcupine Tree. Dovodeći standarde grupe do neprepoznatljivosti, daje im novu dimenziju, te se cijeli projekt profilira kao ambiciozno zamišlljeno i izvedeno djelo koje živi nekim svojim životom.

Sam nastanak ovih obrada se protegao kroz znatni vremenski period. Barata se o nekih pet godina. Za to vrijeme Harrison je radio s nekim od najrafiranijih modernih umjetnika, kao što je daroviti saksofonist Nigel Hitchcock ili basista Laurence Cottle.


Gavin Harrison – “Cheating the Polygraph”

Na albumu Harrison eksperimentira sa zvukom „Big Banda“, što ga neminovno preusmjerava prema ocu svih eksperimenata vezanih za velike orkestre – Frank Zappi!
Sama ova činjenica izaziva znatiželju, jer spojiti Porcupine Tree kompoziciju sa Zappinim soundom, to mora zvučati dobro!

Očito je da Harrison ovim album pomiče granice svog djelovanja, a nadam se i same muzike.


Gavin Harrison – “Hatesong”

Našao sam na netu ovu izjavu: „ Harrison će pustiti bombu protkanu melodijama i temama opusa Porcupine Tree. Sve će one biti uronjene u patinu „Cheating the Polygraph“, koji će očito podcrtati sam duh svog kreatora. Ovo je biti komad najznačajnije, najuzbudljivije i nadasve, najizazovnije muzike koju će te čuti ove godine.“ (op.a. – prijevod je slobodan, da bi se uhvatio smisao citata!)

Bilo kako bilo, progresivna muzika je dobila još jednog aduta, u to više nema sumnje.

Pomalo žalosti činjenica da to nije bilo popraćeno medijskom pažnjom koju je zasluživalo, a ni usponom na top liste, kako je u neka druga, prošla vremena, bilo standardno i normalno za značajna djela.

No, to je bilo, okrenimo se budućnosti!


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh