Edenya – “Another Place”

mjesto ispunjenja i utjehe

Dimenzija i prostranstvo prog žanra je vrlo široko i doista opsežno, stoga je veliko zadovoljstvo moći uroniti u svijet delikatnije energije prog izraza, u prostor koji se ne sreće tako često unutar carstva ovog žanra, tako da je ovo promjena i prilika za istraživanje drugačijeg svijeta magije temeljene na glazbi.

Iako je Edenya sastav čiji se izraz vjerojatno može kategorizirati na nekoliko različitih postavki, ipak nije sastav koji nastoji rušiti granice niti stvarati zahtjevne krajolike s mnoštvom izazovnih značajki, no način na koji spajaju elemente atmosfere s pregršt različitih stilskih obrazaca sam po sebi daje tom izrazu progresivnu namjeru kao i orijentaciju.

Progresivni aspekt, često filigranski, sa svojom višeslojnom instrumentacijom, usvaja kompleksniju strukturu i produkciju koristeći motive instrumenata i detalje koji donekle pridonose aspektu folk glazbe, premda u rasponu od atmosferičnih kreacija koje se fokusiraju na prizore pune lirskih trenutaka, pa sve do snažnijih konstrukcija koje dodaju poseban metalni dodir gitarskih pasaža između primjena kako folk, tako i gothic te post-rock obrazaca, pri čemu je prozračna ženstvena vokalizacija nedvojbeno ključni i najvitalniji element za tu dimenziju izraza, čine ovo veličanstvenim i prekrasnim putovanjem kroz uglavnom melankoličan, mada ponekad robustan zvuk.


Edenya – “I Hope”

Kroz proces inspiracije, kreativnosti i produkcije ovaj francuski dvojac s gostujućim glazbenicima donosi fluidne i strastvene priče; priče koje pričaju umjetnici istinski u dodiru sa svojom glazbenom muzom.

Kao korak u onostrano, uz nesumnjivu auru duhovnosti, ali i element prizemljenja, te gotovo zavodljivu rezonanciju i karakter, ovo je album koji prebiva u eteričnoj atmosferi ispunjenoj romantičnim zvučnim pejzažima žudnje i melodičnim refrenima koji miluju um i srce na oslobađajući i katarzičan način; album koji je topao i tonalno i emocionalno, ali istovremeno i album prekrasnih kontrasta.

Njihov život i okruženje, zajedno s njihovom prošlošću i sadašnjošću, dodaju priče iza prekrasne glazbe, glazbe koja često priziva slike i priče iz naših sjećanja i iskustava. Tekstovi na ovom albumu su naizgled jednostavni, samozatajni, ali vrlo učinkoviti, mnogo više nalik mračnoj poeziji nego nekom velikom iskustvu pripovijedanja. Cjelokupna kompozicija daje živopisnu sliku, bez potrebe za pomoći nekog gustog narativa.


Edenya – “Another Place”

Usred uzdižućih varijacija, melodija i atmosferičnih interludija s naslovima koji savršeno odražavaju teme čežnje, osjećaja melankolije te osjećaja izgubljenog života i ljubavi, ove evokativne pjesme imaju iznenađujuću toplinu i prirodnost, sposobne su govoriti slušatelju, približavajući ga vlastitom srcu.

Pojedini segmenti ovdje su neraskidivo isprepleteni u savršenom skladu – skladu s konceptom koegzistencije ljudske duše i kozmosa. No, beskrajni kozmos je, u ovom slučaju, opisan kao pulsiranje u našoj duši, koje je pak samo uvod u razvoj vlastitih snaga, snova i kreativnosti. U glazbenom odnosno lirskom smislu, album ima vrlo jedinstvenu dramaturgiju traženja i promišljanja.

Tek kad smo otvoreni svojim osjećajima, moguće je pomiriti svoje misli, osjećaje i postupke, doživjeti neizmjerno i iracionalno, te se na taj način približiti svom istinskom bitku cjelovitog bića.


Edenya – “The Other Side”

I doista, Edenya ima vrhunsko razumijevanje za što je glazba sposobna i kako uklopiti energiju glazbe u svoje melodije kako bi ih prenijeli publici. Ova riznica glazbenih nota trenutačno započinje dubinski rad u središtu našeg bića.

Svaka nota, svaki otkucaj, svaki vrhunac svake note lebdi u našoj mašti, odlazeći na mjesto koja samo osjetila mogu slijediti.

Stoga, složit ćete se, postoji svijet, ne nužno tako dalek, svijet u kojem zemaljski aspekt nije osnova, svijet rođen iz odvajanja vremena da cijenimo sve nevjerojatne i čudesne stvari koje svakodnevno postoje u našim životima, svijet u kojem je strast temeljna, mjesto ispunjenja i utjehe:

‘Another Place’


*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh